Erişilebilirlik

Kievliler Doğal Gazın Kesilmesinden Kaygılı


Kievliler Doğal Gazın Kesilmesinden Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Ukrayna hükümetinin merkezi su ısıtma sistemini enerji tasarrufu amacıyla kapatma kararı almasının ardından Kiev ve diğer kentlerde yaşayanlar, sıcak susuz kaldı. Rusya Haziran ayında Ukrayna’ya doğal gaz akışını kesme kararı almıştı. Kış yaklaştıkça kaygılar da artıyor

Nataşa ve 1 yaşındaki oğlu Saşa, Kiev’de güneşin tadını çıkarıyor. Ancak Nataşa evdeki sıcak su sıkıntısı yüzünden zorluk yaşadıklarını söylüyor:

“Bebeğimi yıkayamıyorum. Bulaşıklar birikti. Su, ısınma ve elektrik insanın en temel ihtiyaçları. Bunları insanların elinden alırsanız, nasıl yaşarlar?”

Kiev’de ve diğer kentlerde Sovyet döneminde inşa edilen binalara sıcak su, belediyelerin merkezi sisteminden sağlanıyor. Sistem bakım için her yaz bir hafta süreyle kapatılıyor.

Ancak yetkililer, yaklaşan kışa hazırlık için doğal gaz tasarrufu yapmak amacıyla Ekim ayına kadar halka sıcak su verilmeyeceğini açıkladı.

Yaz aylarında ısınma ve sıcak su ihtiyacı fazla değil. Ancak birkaç aya kadar hava sıcaklığı düşecek, ülke kar ve buzla kaplanacak. Ukrayna kış aylarını Rusya’nın ucuza verdiği doğal gaz olmadan geçirmek zorunda.

Geçmiş yıllarda Ukrayna, Rusya’dan ucuz doğal gaz alabiliyordu. Ancak borç tartışması yüzünden Moskova, Haziran ayında Ukrayna’ya doğal gaz sevkiyatını kesti.

Ukrayna’da devlete ait gaz şirketi Naftogaz’ın başkan yardımcısı Oleksandr Todiiçuk, halktan zor zamanlara hazırlıklı olmasını istedi:

“Ukrayna’yı gerçekten zorlu bir kış bekliyor. Şu anda yeraltı depolarımızda 15 milyar metreküp doğal gaz rezervimiz var. Bu, Ukrayna’nın bir yılda tükettiği gazın üçte birine eşit.”

Todiiçuk, Moskova Mart ayında Kırım’ı ilhak ettikten sonra Ruslar’ın, Karadeniz’de Ukrayna’ya ait olan doğal gaz platformlarına da el koyduğunu söylüyor.

Enerji kriziyle karşı karşıya kalan Ukrayna, Rusya’yla yaşamak zorunda kaldığı doğal gaz savaşına karşı ‘enerji verimliliği’ kavramıyla tanıştı.

Enerji Devrimi: ‘Enerji Tasarrufu Yap Ukrayna’yı Kurtar’ adlı hareketin sözcüsü Polina Başkina şunları söylüyor:

“Öncelikli amacımız, Ukraynalılar’a enerji tasarrufunun ekonomik yararlarını göstermek. İkinci olarak da doğal gaza zam geldiğinde bunun etkisini hafifletebilmek. Sonbaharda Ukraynalılar doğal gaz için daha fazla para ödeyecek. Üçüncü ve uzun vadeli hedefimiz de Ukrayna’yı enerji bağımlılığından kurtarmak.”

Başkina, Ukrayna’nın geçmişten bu yana Rus enerjisine bağımlı olduğunu ancak bunu değiştireceklerini söylüyor:

“Enerjiyi verimli kullanırsak, neredeyse yarı yarıya tasarruf edebiliriz. Bu 29 milyon metreküp doğal gaz demek. Rusya’dan 2013’te aldığımız gaz miktarı da bu kadardı.”

Komşu Slovakya, bu kışı bir nebze rahat atlatması için Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği’ne giden bir miktar Rus gazını Ukrayna’ya pompalayacak. Buarada enerji tasarrufunu savunan çevreler, halkın biraz fedakarlık yaparak Rusya’ya bağımlılığı azaltması çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG