Erişilebilirlik

İsrail: 'Önümüzdeki Günler Ya da Haftalarda İran'a Saldırı Yok'


A mascot dressed as a ghost splashes water to an elephant ahead of the Songkran festival, Thai New Year celebration, at Dusit Zoo in Bangkok, Thailand.
A mascot dressed as a ghost splashes water to an elephant ahead of the Songkran festival, Thai New Year celebration, at Dusit Zoo in Bangkok, Thailand.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın nükleer tesislerine önümüzdeki “günler ya da haftalarda” bir operasyon düzenlemeyi planlamadıklarını, uluslararası yaptırımların işe yaraması için fırsat tanıdıklarını bildirdi.

İsrail televizyonuna konuşan Netanyahu, İran sorununa barışçı çözüm bulunmasını tercih ettiklerini, ancak bu ülkenin nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Netanyahu kısa bir süre önce tamamladığı Washington temasları sırasında, Tahran hükümetini nükleer programından caydırmak için diplomasi ve yaptırımların sonucunu daha fazla bekleyemeyeceğini söylemişti.

Amerika’yla görüş ayrılıkları olduğunu kabul eden İsrail başbakanı, İran’ın nükleer tehdidini Washington’dan daha yakın hissettiklerini belirtti. Amerika’nın takvimiyle kendi takvimlerinin farklı olduğunun altını çizen Netanyahu, yine de İran’ı nükleer silah emellerinden gönüllü olarak vazgeçirecek uluslararası çabaların başarısından memnun olacağını kaydetti.

Netanyahu’yu Washington’da ağırlayan Başkan Barack Obama, İsrail’den diplomasi ve yaptırımlara daha fazla zaman tanımasını istemiş, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önlemek amacıyla Amerika’nın da tüm seçenekleri masada tuttuğunu hatırlatmıştı.

Bu arada önde gelen Cumhuriyetçi Partili senatörlerden John McCain, İran’a yönelik yaptırımların işe yaramadığını nükleer silah programını etkilemediğini savundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu altılı grup, İran’dan tartışmalı Parçin askeri tesisini Uluslararası Atom Enerji Dairesi denetçilerine açma sözünü tutmasını istedi. Tahran hükümetinin, tesisteki silah deneylerine ait izleri temizlemeye çalıştığı yönünde haberler alınıyor.

Bazı Batılı diplomatlar, İran’ın özellikle nükleer silah denemelerine ait izleri örtmek amacıyla BM denetçilerini oyalamaya çalıştığını savunuyor. Parçin tesisinden alınan son uydu fotoğrafları, tesiste son günlerde hareketlilik gözlemlemişti.

XS
SM
MD
LG