Erişilebilirlik

İran ile Nükleer Görüşmeler Başlıyor


Avrupa Birliği İran ile uluslararası nükleer görüşmelerin yeniden başlaması kararı alırken Tahran BM denetçilerinin askeri tesisini ziyaret etmesine izin verdi.

AB dış politika yetkilisi Catherine Ashton BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın, İran ile yeni nükleer görüşmeler yapılmasını kabul ettiğini açıkladı. Ashton, açıklamasında İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygıları giderecek yapıcı bir diyaloga gireceği umudunu dile getirdi.

BM diplomatik kaynakları görüşmelerin Nisan ayında başlayacağını bildiriyor.

Bu arada İran, Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ne nükleer silahlarla ilişkili araştırmaların yapıldığı Parçin askeri tesisini ziyaret izni verdiğini açıkladı.

Viyana’daki İran diplomatik temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Parçin askeri bir tesistir. Tesiste inceleme yapmak, zaman alan bir süreçtir. Bu nedenle sık sık ziyaret edilemez. Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ne bir kez daha izin vereceğiz” denildi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Şubat ayında Tahran’da yaptığı üst düzey görüşmelerde Parçin’i ziyaret etmek istemiş ancak İranlılar izin vermemişti.

Daire’nin geçen yıl yayınladığı bir raporda İranlıların Parçin’de patlayıcı denemeleri yapmak için büyük bir bölme inşa ettiğini ve bunun nükleer silah geliştirme çabalarını gösteren “güçlü bir belirti” olduğunu vurgulamıştı.

BM nükleer denetçileri 2004 yılında uydu görüntülerinde belirlenen tesisi bir yıl sonra ziyaret etmiş, ancak söz konusu bölmenin inşa edildiği yeri görmemişti.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Yukia Amano, Pazartesi günü İran’ın aylık yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum üretimini üç katına çıkardığını ve nükleer çalışmaların askeri boyutu konusunda ciddi kaygı duyduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG