Erişilebilirlik

ABD ve İsrail İran Nükleer Sorununa Diplomatik Çözüm İstiyor


Obama ve Netanyahu, en son geçen yıl başında bir araya gelmişti. Dünkü görüşmeden hemen önce konuşan Başkan Obama, İsrail’in güvenliğine yönelik sarsılmaz bağlılıklarını yineledi, ama İran’a yönelik yaptırımların işe yaraması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu dün Beyaz Saray’da kabul eden Başkan Barack Obama, İran’ın nükleer sorununa diplomatik çözüm bulmak istediklerini açıkladı. Ancak Obama’ya göre bunun yolu, İran’ın nükleer silah emellerinden vazgeçmesinden geçiyor.

Amerika ve İsrail bir hedefte anlaşıyor: O da İran’ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek.

Ancak yaptırımların ya da diğer çabaların, İran’ı nükleer silah emellerinden kısa bir sürede vazgeçirip geçirmeyeceği konusunda görüş ayrılığı var.

Obama ve Netanyahu, en son geçen yıl başında bir araya gelmişti. Dünkü görüşmeden hemen önce konuşan Başkan Obama, İsrail’in güvenliğine yönelik sarsılmaz bağlılıklarını yineledi, ama İran’a yönelik yaptırımların işe yaraması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi:

“Bu sorunun diplomasiyle çözümü için hala açık bir kapı olduğuna inanıyoruz. İran rejimi eninde sonunda bu yönde ilerleme sağlayacak kararı almak zorunda. Ancak şu ana kadar bunu yapmış değil.”

Obama da Netanyahu da, kırmızı çizgilere değinmedi. İran, nükleer silah programında belli bir aşamaya gelirse İsrail’in ya da Amerika’nın saldırısına maruz kalabilir.

İsrail başbakanı da uzun süredir bağlı kaldıkları önemli bir ilkenin altını çizdi:

“İsrail daima kendini her türlü tehdide karşı koruyacak durumda olmalı. İsrail, güvenliği söz konusu olduğunda kendi kararını alma hakkına sahip egemen bir ülke. Siz de bundan dolayı İsrail’in kendini savunma hakkını koruması gerektiğine katılıyorsunuz.”

Washington’da İsrail yanlısı bir lobi kuruluşunun toplantısında konuşan Başkan Obama, Amerika’nın her türlü seçeneği değerlendirdiğini söyledi.

Ancak hala İsrail’in İran’a ani bir saldırı düzenleyeceğinden kaygı duyuluyor. Obama konuşmasında, kendisinin ve Başbakan Netanyahu’nun bu sorunu diplomasiyle çözmeyi tercih ettiğini ve yakın temasta olduklarını belirtti:

“Amerikan ve İsrail halklarına, sürekli ve yakın temasta olduğumuz güvencesini vermek istiyorum. İki ülke ordusu ve istihbarat servisleri arasında eşgüdüm ve temaslar yalnızca bu konuda değil, çok geniş bir alanda benzersiz bir şekilde devam ediyor. Bu eşgüdüm ve temasların, 2012 yılının zor geçeceğini tahmin ettiğim önümüzdeki aylarında da devam etmesini sağlamak için elimden geleni yapmaya kararlıyım.”

Obama ve Netanyahu’nun görüşmesi, Uluslarası Atom Enerji Dairesi Başkanı’nın, İran’ın nükleer programının askeri boyutları konusunda “ciddi kaygılara” sahip oldukları yolundaki açıklamalarıyla aynı günlere rastladı.

İran’ın nükleer programı, Obama-Netanyahu görüşmesinin tek konusu olmadı. İki lider İsrail - Filistin barış çabaları, Suriye ve Arap Baharı’na da değindi.



Gazeteci Yigal Schleifer İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington ziyaretini ve İran'ın nükleer programı konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. Schleifer, Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı.





XS
SM
MD
LG