Erişilebilirlik

Önce 'Yaralı Yok' Denmişti Ama 11 ABD Askeri Hastanede


13 Ocak 2020 - Irak, Ayn El Esad Üssü
13 Ocak 2020 - Irak, Ayn El Esad Üssü

ABD ordusu, İran’ın Irak’ta ABD askerlerinin de bulunduğu üslere düzenlediği füze saldırılarının ardından 11 Amerikan askerinin beyin sarsıntısı belirtileri nedeniyle hastanelerde tedavi gördüğünü açıkladı. Tedavilerin Almanya ve Kuveyt’teki askeri hastanelerde devam ettiği aktarıldı.

Açıklama, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban tarafından Perşembe günü yapıldı. Urban, İran’ın 8 Ocak’ta Irak’taki Ayn El Esad hava üssüne düzenlediği saldırıda ölen olmadığı bilgisini yineledi ancak bazı ABD askerlerinin beyin sarsıntısı belirtileri nedeniyle hastanelerde tedavi altına alındığını belirtti.

Urban beyin sarsıntısı belirtileri görülen 11 askerin 8’inin Almanya’daki Landstuhl tıp merkezine, 3 kişinin de Kuveyt’teki Arifjan kampına götürüldüğünü, askerlerin tedavilerinin ardından göreve hazır oldukları tespit edildiğinde tekrar Irak’a dönmelerinin beklendiğini kaydetti.

Sözcü Bill Urban, standart prosedür gereği patlamının yakınında olan tüm personelin de travmatik beyin hasarı ihtimaline karşı kontrolden geçirildiği ve gerekli görüldüğü takdirde daha üst seviyede bakıma alındığı bilgisini verdi.
Trump ve diğer Amerikalı yetkililer, saldırıda hayatını kaybeden ya da yaralanan hiçbir Amerikalı olmadığını söylemişti. Ancak beyin sarsıntı belirtilerinin zamanla ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Hoffman da konuya ilişkin Cuma günü bir açıklama yaparak askerlerin sağlık durumlarıyla ilgili bilgi paylaşımının kasıtlı olarak geciktirilmediğini, bu tür rahatsızlıklardaki belirtilerin zamanla ortaya çıkabildiğini söyledi.

Hoffman, “Yaralanmaların bir tür biçimsiz bir siyasal amaç için hafife alındığı yönünde ortaya atılan görüşler bu yönetimin bu konuyla ilgili kayda geçen sözleriyle uyuşmuyor” dedi.

Hoffman ayrıca Perşembe günü ordu tarafından yapılan açıklamanın, Savunma Bakanı Mark Esper’in olayla ilgili olarak bilgilendirilmesinden sadece birkaç saat sonra yapıldığını aktardı.

Amerika’nın 3 Ocak’ta Irak’ta düzenlediği hava saldırısında İran’ın Kudüs Gücü lideri General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran misilleme olarak Irak’taki ABD askerlerinin de konuşlandığı üsleri hedef almıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG