Erişilebilirlik

İran’dan Gelen THY Uçağındaki Yolculara Karantina  


Türkiye’nin Corona virüsü nedeniyle 23 Şubat itibariyle sınır kapılarını kapatma kararı alması üzerine ülkeye dönüş yapmak isteyen Türk vatandaşları sivil uçakla Ankara’ya getirilerek, 14 günlüğüne karantina altına alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Hava Yolları aracılığıyla özel bir sefer düzenlenerek İran’dan Türkiye’ye dönüş yapacak Türk vatandaşlarının Ankara’ya getirildiğini açıkladı.

Koca’nın açıklamasıyla Sağlık Bakanlığı, “THY’nin Tahran seferi dönüşündeki uçağı acil iniş yaptı” yönündeki ilk bilgileri doğrulamadı ve planlı şekilde Tahran’daki Türk vatandaşlarının getirildiğini bildirdi.

İran’dan Gelen THY Uçağındaki Yolculara Karantina
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Türk basınında çıkan haberlerde Türk Hava Yolları'na ait TK879 sefer sayılı Tahran-İstanbul uçağının Ankara'ya acil iniş yaptığı bildirilmişti. Haberlere göre Esenboğa Havalimanı'na inen uçaktaki 17 kişinin şüpheli olarak değerlendirildiği kaydedilmişti.

Sağlık Bakanlığı, bu 17 kişide yüksek ateş belirlendiği ve hasta oldukları yönündeki iddiaya ilişkin de henüz bir açıklamada bulunmadı. İran’da Corona virüs salgını gözlemlenen Kum kenti bölgesinden Türkiye’ye dönmek üzere söz konusu uçakta herhangi bir Türk vatandaşı olup olmadığı konusunda da bilgi verilmedi.

Koca, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Corona virüsü nedeniyle can kayıpları gözlemlenen İran’la ilgili mevcut durumda sınırlarını kapattığını anımsatarak, bugün THY’nin ise özel bir uçuşla getirdiği Türk vatandaşlarını tedbir amaçlı 14 gün süreyle gözlem altına aldıklarını ifade etti.

Koca, “23 Şubat’tan itibaren komşumuz İran’la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. Kara sınırlarımız karşılıklı olarak kapalıdır ancak havayoluyla ülkemizden İran’a dönmek isteyen İran vatandaşları için dönüşler devam etmektedir. İran’dan ülkemize dönmek isteyen Türk vatandaşları için ise özel bir sefer düzenlenmiştir. İran’dan bu seferle ülkemize gelen Türk vatandaşları 14 gün süreyle gözlem altında tutulacaktır. Bu çerçevede THY’ye ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağının Ankara’ya inişi planlanmıştır. Uçaktaki 132 Türk yolcu ve mürettebat ilk kontrolleri ve karantina süreçleri için daha önce boşaltılmış ve karantina hastanesi olarak hazırlanmış olan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne nakledilecektir” bilgisini verdi.

Bu süre boyunca yolculara detaylı sağlık taraması yapılacağını kaydeden Koca, yolculardan alınacak kan numunelerinde Corona virüsü tespiti amacıyla Ulusal Viroloji Laboratuvarı’nda tahliller yapılacağını dile getirdi.

Koca, “Tekrar hatırlatmak isterim ki, ülkemizde Yeni Koronavirüs vakasına rastlanmamıştır. İlgili bakanlıklarımızın iş birliği, Bilim Kurulumuzun rehberliği ve tecrübeli sağlık çalışanlarımızla, ülkemizi bu hastalıktan korumak için azami çaba sarf etmekteyiz” mesajını verdi.

Koca, 21 Şubat'tan itibaren, İran'ın yeni Corona virüsü vakası görülen Kum kentinden gelen yolcuların girişine izin verilmediğini kaydetti. İran ve Nahçıvan sınır kapılarından gelen yolcular, tek tek sağlık kontrolünden geçirildiğini bildiren Bakan Koca, bazı yolcuların geri gönderildiğini aktardı.

İran’da toplam 43 vaka görülmesi ve 8 ölüm nedeniyle Türkiye, 23 Şubat günü saat 17.00 itibariyle Ağrı’daki Gürbulak, Van’daki Kapıköy ve Hakkari’deki Esendere sınır kapılarını kapatmıştı. Buna ilaveten Iğdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi'ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da kapatılmıştı. Aynı gün saat 20.00 itibariyle tek taraflı ve geçici olarak İran’a yönelik uluslararası tüm uçuşlar da durdurulmuştu. Bu kararla Türkiye’den İran’a gidişlere izin verileceği bildirilmişti.

Daha önce Çin’in Corona virüsü salgını kaynağı olan Wuhan eyaletindeki Türk vatandaşları da, askeri uçakla getirilerek Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantina alınmışlardı. Burada sağlık kontrolleri yapıldıktan ve 14 günlük karantina süresi sonunda 14 Şubat’ta Çin’den getirilmiş olan 42 Türk vatandaşı ile 6'sı Azerbaycan, 3'ü Gürcistan, biri de Arnavutluk vatandaşı toplam 10 yabancı taburcu edilmişti.

İran’da Corona virüsü ile ilgili ne bilgiler veriliyor?

Bu arada İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın corona virüsü hastalığıyla ilgili haberlerine göre; Irak’ın Necef kentinde de corona virüsü vakası tanımlandığı iddiası dolayısıyla İran, 6 Mart’a kadar Iraklılılar'a ülkeye giriş yasağı getirdi. İran genelinde sağlık merkezlerine 5 milyon maske dağıtıldığı ve ülkedeki sağlık ürünleri üretim tesislerinde gerekli malzeme ihtiyaçları için hazırlık yapıldığı da anlatıldı.

İran Hava Yolları Şirketi (HOMA) da, ülkeye dönmeyi planlayan ancak diğer yolcu uçakları seferlerini durdurduğu için sıkıntı yaşayan İranlılar'a yönelik açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’deki İranlılar'a, “Tahran'a uçuşları iptal edilen diğer havayolu şirketlerinden yolcular 02122912022 telefon hattı ile İstanbul'daki Homa Satış Ofisi ile iletişime geçebilir ve bir dönüş bileti almak için satış ofisine gidebilirler” denildi.



  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG