Erişilebilirlik

'Füze Saldırısı Tillerson'ın Moskova Ziyaretini Karmaşıklaştırdı'


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, kimyasal silahlarla yapılan saldırı sonrası, Amerika’nın, Suriye’ye Tomahawk füzeleriyle karşılık vermesinden sadece günler sonra, 12 Nisan’da Moskova’ya gidecek.

Yetkililer, Tillerson’ın, Rusya’ya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a olan desteğini yeniden gözden geçirmesi için çağrıda bulunacağını belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Tillerson, 9-11 Nisan tarihleri arasında İtalya’da G-7 dışişleri bakanları toplantısına katıldıktan sonra Moskova’ya geçecek.

Amerika’nın Sesi’nin, Tillerson’ın, Moskova gezisi hakkında bir değişiklik ya da iptal kararı alıp almadığı sorusuna Dışişleri Bakanlığı bir cevap vermedi.

Uzmanlar, Washington’un, askeri operasyon sonrası, diplomatik olarak da adımlar atması gerektiğini belirtiyor.

Tillerson, Rusya’yı, Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası sert bir dille eleştirmişti.

Uzmanlar, Amerika’nın Suriye’ye yaptığı füze saldırısının, Tillerson’ın Moskova ziyaretini karmaşıklaştırdığını belirtiyor. Uzmanlara göre bu durum ayrıca, Esat’ın Suriye’deki geleceği hakkında Amerika ve Rusya arasındaki tartışmaların da tırmanmasına yol açabilir.

Amerika’nın eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst, “Bu son gelişme kesinlikle ikili ilişkilerde sorunlara yol açacaktır” diye konuştu.

Herbst, her ne kadar Washington, Moskova’ya saldırıyı önceden bildirmiş ve operasyon sınırlı olsa da, Moskova’nın tepkisinin oldukça sert olduğunu belirtiyor.

Rusya’nın çatışma ihmalini azaltma mekanizmalarını durdurma kararı almasının, yeteri kadar üzerinde düşünülmüş bir karar olmadığını belirten Herbst, bu mekanizmalara Amerika’dan çok Rusya’nın ihtiyacı olduğu söyledi ve “Herhangi bir olayda Rus güçleri çok daha büyük bir risk altında” diye konuştu.

Amerikan Üniversitesi’nden Doğa Ulaş Eralp de, eğer Amerika Suriye’deki askeri varlığını arttırmak istiyorsa, Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, iki ülke arasında sürdürülebilir bir koordinasyon mekanizması üzerinde bir anlaşmaya varmak için artık oldukça zorlanacağını söyledi.

Ortadoğu Enstitüsü’nden Daniel Serwer, füze saldırısının Amerika’nın Suriye gündemini en üstlere çıkardığını ancak esas konunun, Tillerson’ın Ruslarla, Suriye’de siyasi çözüm için herhangi bir gelişme oluşturmayı başarıp başaramayacağı olduğunu belirtti.

Washington, Moskova ile pek çok alanda işbirliğine açıkken, Dışişleri Bakanlığı, Tillerson’ın, uluslararası normlarda ihlallerde bulunduğu zaman, Amerika’nın Rusya’yı sorumlu tutacağını açıkça ifade edeceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG