Erişilebilirlik

Fransa Mali'deki İslamcı Militanlara Hava Saldırısı Düzenledi


Fransa hava kuvvetleri, Mali’de İslamcı militanların ele geçirdiği Konna kentine hava saldırısı düzenledi, saldırıdan sonra militanların geri çekildiği bildirildi.

İslamcı militanlar, Konna’yı ele geçirdikten sonra 25 kilometre ötedeki Mopti’ye saldırmaya hazırlanıyordu. Militanlar Mali’nin kuzeyini kontrolleri altında tutarken, hükümet ülkenin yalnızca güney bölgesini denetiminde tutuyor.

Fransız haber ajansı, hava saldırısında çok sayıda militanın öldüğünü açıkladı. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da, dün başlayan çatışmalar sırasında bir helikopter pilotunun öldüğünü belirtti.

Bu arada Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, Mali’nin başkenti Bamako’da da İslamcı militanların olası saldırısına hazırlandıklarını bildirdi. Başbakan, militanların asayişsizliğe neden olmasından dolayı Fransız birliklerinin ikinci emre kadar bölgede konuşlandırılacağını açıkladı.

Barnako'ya inen Fransız askerleri
Barnako'ya inen Fransız askerleri
Fransa, Mali hükümetinin talebi üzerine bu ülkeye asker gönderdi. Mali ordusuna yardım etmek amacıyla Nijerya ve Senegal de asker yolladı.

Öte yandan, Batı Afrika Birliği ECOWAS, Mali’ye göndermek üzere özel bir birlik görevlendiğini açıkladı.

Birleşmiş Millletler Aralık ayında aldığı kararla, Batı Afrika ülkelerinin, ülkenin kuzeyini geri almaya çalışan Mali ordusunu eğitmek üzere bu ülkeye 3 bin asker göndermesini onaylamıştı. Ancak Eylül ayına kadar Mali’ye asker ulaşması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG