Erişilebilirlik

Erdoğan Zelenski ve Guterres'ten Üçlü Zirve


Guterres de, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali olan ve Ukrayna'da savaşın ön saflarında art arda topçu saldırılarına maruz kalan Zaporijya'daki durumun kendisini çok kaygılandırdığını belirtti.

Erdoğan Zelenski ve Guterres'ten Üçlü Zirve
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski. Ukrayna'nın Lviv kentinde üçlü zirve düzenledi. Erdoğan, savaşın çözümü için müzakere masasını işaret ederek, bu süreçte Türkiye'nin tekrar arabuluculuk rolü üstlenmeye olduğunu söyledi.

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal ettikten kısa süre sonra Zaporijya nükleer santralini ele geçiren Rusya, tesisi kapatabileceğini bildirdi. Kiev ise tesisi kapatmanın nükleer felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Guterres: "Askeri teçhizat ve personel tesisten çekilmeli"

Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra basın toplantısında gazetecilere konuşan Guterres, askeri teçhizat ve personelin tesisten çekilmesi gerektiğini söyledi.

Guterres, "Bu tesis, herhangi bir askeri operasyonun bir parçası olarak kullanılmamalı. Bunun yerine, Zaporijya'nın sadece sivil amaçlı altyapısının yeniden kurulması ve bölgenin güvenliğinin sağlanması gerekiyor" dedi.

Erdoğan: "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Zaporijya nükleer santralindeki durumla ilgili olarak, "Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zaporijya nükleer tesisi civarının askerden arındırılması çağrısının "kabul edilemez" olduğunu söylemişti.


Zaporijya nükleer santrali, büyük bir baraj gölünün Rusya kontrolundaki güney kısmında bulunuyor. Ukrayna kuvvetleriyse gölün kuzey kesimini kontrol altında tutuyor. Son günlerde tesise yönelik topçu saldırıları nedeniyle Rusya ve Ukrayna birbirini suçlamaya devam ediyor.

Rusya, Ukrayna kuvvetlerinin nükleer tesisi umursamazca ateşe tuttuğunu kaydederken Ukrayna, Rusya'nın nükleer reaktör tesisini Ukraynalılar'a karşı düzenlediği saldırılar için kasten bir üs olarak kullandığını iddia ediyor.

Reuters haber ajansı, tesisteki askeri durumu ve tesise yönelik saldırılardan hangi tarafın sorumlu olduğunu bağımsız kaynaklardan teyit edebilmiş değil.

Zelenski: "IAEA'nın nükler tesise heyet göndermesinin koşulları üzerinde anlaştık"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Antonio Guterres'le yaptığı görüşmeden sonra, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin (IAEA) Zaporijya nükleer tesisine bir heyet gönderilmesine ilişkin koşullar üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Zelenski, "Hukuki açıdan, işgalcilerden arındırılmış bölge olması konusunda, Genel Sekreter'le IAEA'nın Zaporijya nükleer santraline olası bir misyon göndermesi konusundaki şartlar hakkında anlaşmaya vardık" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Rusya, Zaporijya nükleer santralinin bulunduğu bölgedeki kuvvetlerini derhal ve şartsız olarak geri çekmeli ve her türlü provokasyon ve topçu saldırısını sona erdirmeli" ifadelerini kullandı.

Zelenski, daha önce yaptığı açıklamasında, Rusya'yı "nükleer şantajla" suçlamıştı.

Telegram uygulaması üzerinden açıklama yapan Zelenski, "Saldırganların kasıtlı terörü, tüm dünya için feci küresel sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: "Tekrar kolaylaştırıcı veya arabulucu rolünü oynamaya hazırız"

Ukrayna'nın Lviv kentinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yle biraraya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmaların sonlandırılmasının yollarını ele aldıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye himayesinde varılan tahıl ihracatı anlaşmasının yarattığı olumlu havanın kalıcı barış sağlanması için kullanılması konusunu ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugünkü temaslarımızda mevcut mekanizmanın faaliyetlerini arttırarak sürdürmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Üçlü görüşmemizde ayrıca İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine özellikle işaret ettik. Şahsen savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacağına olan inancımı muhafaza ediyorum. Esasen Sayın Zelenski ve Guterres de bu hususta aynı fikirdeler. Tüm mesele, müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir. Mart ayında İstanbul'da şekillenen parametreler üzerinden müzakerelerin canlandırılmasının imkan dahilinde olduğuna inanıyorum. Bu hedefe yönelik olarak her türlü desteği vermeye tekrar kolaylaştırıcı veya arabulucu rolünü oynamaya hazırız."

"Putin'le görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz"

Ukrayna ve Rusya arasında esir takası konusunun da gündeme geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuyu daha sonra Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le de ele alacağını belirtti ve şöyle dedi: "Görüşmemizde savaş esirlerinin mübadelesi konusunu ve bu konudaki girişimlerimizi ele aldık, bu konuyu önemsediğimizi de ayrıca ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki şu anda burayı takip edenler, 'Acaba bu esirlerin mübadelesi ne oldu?' sorusunu da cevaplamaya çalışıyor. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin ile Rusya tarafıyla da bugünkü bütün görüşmelerimizin neticesini değerlendirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler himayesinde varılan anlaşma uyarınca Mariupol'daki Azovstal çelik fabrikasında teslim olan Ukraynalı askerlerin yakınları, Guterres'in ziyareti sırasında, askerlere daha fazla koruma sağlanması için protesto eylemi düzenledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG