Erişilebilirlik

"Zaporijya Nükleer Santralini Kapatırız"


Zaporijya Nükleer Santrali
Zaporijya Nükleer Santrali

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın bombardımana devam etmesi halinde Zaporijya nükleer santralinin kapatılacağını açıkladı. Ukrayna’ysa tesisi bombaladığı iddialarını reddediyor.

Rusya’nın Radyoaktif Kimyasal ve Biyolojik Güçler Birimi Yöneticisi Igor Kirillov, yaptığı açıklamada, Zaporijya nükleer tesisindeki yedekleme sistemlerinin zarar gördüğünü ve bunun sebebinin de Ukrayna’nın tesislere yönelik bombardımanı olduğunu ileri sürdü.

Kirillov, santralde meydana gelebilecek olası bir kaza neticesinde tesisten çıkacak radyoaktif maddelerin Almanya, Polonya ve Slovakya’yı etkileyeceğini söyledi.

Zaporijya nükleer santrali, Mart ayında Rus güçleri tarafından ele geçirildi. O tarihten bu yana santral çevresinde çatışmalar yer yer devam ediyor. Hem Rusya hem de Ukrayna, santrale yönelik bombardıman ve saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

Son olarak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodmir Zelenski, yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın nükleer santrali tüm dünyayı tehdit etmek için kullandığını söylemiş ve Rus güçlerinin santral bölgesinden tamamen çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de santral çevresindeki tüm askeri faaliyetlerin durdurulması çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG