Erişilebilirlik

ABD’den Erdoğan-Zelenski Görüşmesi Açıklaması


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price

VOA TÜRKÇE - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Ukrayna’nın Lviv kentinde planlanan görüşmesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nca olumlu karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yarın gerçekleşecek toplantıda üç ismin görüşeceği bir dizi önemli konu olduğunu söyledi ve ‘’Toplantının gerçekleşeceği yer, gıda güvenliği ve Türkiye’nin Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından serbest tahıl akışını kolaylaştırmak için sarf ettiği çabalar üzerinde yoğun bir şekilde durulacağını gösteriyor’’ dedi.

Türkiye’nin, BM Genel Sekreteri ve Ukrayna’nın çabalarıyla birlikte Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından gemilerin yeniden yola çıkmasını sağlamak için sarf ettiği çabaları takdirle karşıladıklarının altını çizen Price, “Son sayımlara göre Ukrayna’dan 20’den fazla tahıl yüklü gemi yola çıktı ve bunların büyük çoğunluğu denetim istasyonundan geçmeyi başardı ve şu anda nihai varış noktalarına doğru yol alıyorlar. Bu açık bir şekilde iyi bir şey’’ diye konuştu.

Üç gemi daha Ukrayna’dan ayrıldı

Öte yandan Ukrayna Altyapı Bakanlığı’nın Facebook sayfasında yaptığı açıklamaya göre bugün üç gemi daha Ukrayna'dan ayrıldı.

Açıklamada, "Bu sabah, Ukrayna gıda ürünlerini taşıyan üç gemi Çornomorsk ve Odesa limanlarından ayrıldı. Gemilerde 33 bin tondan fazla tarım ürünü bulunuyor" denildi.

Ukrayna, bugün Karadeniz kıyısındaki Çornomorsk limanına beş geminin ulaşmasını bekliyordu.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye himayesinde varılan tahıl ihracatı anlaşması kapsamında gemilere 70 bin tondan fazla tarım ürünü yükleneceği tahmin ediliyordu. Gemiler buğday, mısır ve ayçiçek yağı taşıyor.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunu yaptığı çerçeve anlaşması sayesinde Ukrayna, Ağustos ayı başında Karadeniz'deki limanlarından ihracatını yeniden başlattı. Ukrayna, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgali nedeniyle beş aydır tarım ürünü ihracatı yapamıyordu.

Ukrayna, Rusya'nın işgali öncesinde deniz yoluyla ayda 5 ila 6 milyon ton tarım ürünü ihraç ediyordu.

Kiev hükümeti, deniz yoluyla ihracatın aylık hacminin yakın gelecekte 3 milyon tona çıkmasını umuyor. Ukrayna'nın elinde geçen yılki hasattan kalan ve bu yıl elde edilen 18 milyon ton tahıl, ihraç edilmeyi bekliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG