Erişilebilirlik

ABD Büyükelçisi: Darbe Girişimi Hakkında Bilgi Sahibi Değildik


Türk kamuoyunda 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yükselen ABD karşıtı eğilim sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun dile getirdiği “Darbe girişimine ABD destek verdi” iddiası, bugün de hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinde yinelendi.

Yeni Şafak ve Star’dan ABD iddiası

Yeni Şafak gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, ABD’yi Fethullah Gülen’in ‘terör örgütü’ üzerinden darbeyi planlamakla suçladı ve ABD’nin, ‘terör örgütünü’ destekleyen ülke ilan edilmesini istedi.

ABD’yle darbe arasında ilişki kuran bir diğer gazeteci de yine hükümete yakın Star gazetesinin yazarı Ardan Zentürk oldu. Zentürk, ABD’nin darbeye yönelik desteğinin varlığını Dışişleri Bakanı John Kerry’nin açıklamalarına bağladı.

Zentürk, “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin darbe sonrasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu üç kez arayıp ‘bizim bu işle bir ilgimiz yok, yaptığınız açıklamaları uluslararası kaidelere uygun yapın’ yolunda konuşması, bir panik ataktır. NATO müttefiklerimizin darbe girişimi sırasında sergiledikleri tablo, Türkiye’yi “Mısırlaşma” sürecine sokmaya çalıştıklarını ve ülkenin bekasına dönük berbat bir senaryoda gönüllü müttefikler bulduklarını göstermektedir!” diye yazdı.

ABD Büyükelçisi: Yeni Şafak iddiaları ölçüsüz ve çirkin

Türk basınında çıkan bu iddialara ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass yanıt verdi. CNN Türk’te canlı yayınlanan programda soruları yanıtlayan Büyükelçi, ABD’nin Erdoğan’ı öldürmeyi planladığı iddiasına tepki gösterdi.

ABD Büyükelçisi, “Bu iddia son derece ölçüsüz ve çirkin. Hiçbir somut veri ile desteklenmediğini düşünüyorum. ABD’nin bu darbe girişimine ilişkin önceden bir bilgisi yoktu. Olayı yönlendirmedi ve desteklemedi. Önceden bilgimiz olsaydı da bu girişimi desteklemez, bilgiyi meşru hükümete sunmaktan başka bir şey yapmazdık” dedi.

ABD Büyükelçisi, darbe girişiminden uçakların Ankara’da alçak uçuş yapmasıyla haberdar olduklarının da altını çizdi.

Bass, “Planlar hakkında ilk kez bilgi sahibi olduğumuz an, benim ve çalışma arkadaşlarımın şehir merkezinin üzerinde alçak uçuş yapan uçakları, helikopterleri gördüğümüz andı. Bir şeylerin olacağına dair öncesinden herhangi bir bilgi veya belirtiye sahip değildik. Kesinlikle bir süre boyunca, ne olup bittiğini anlayamadık” diye konuştu.

Vatan Partisi: Amerika Fethullah’ı teslim et

Vatan Partisi üyeleri de öğle saatlerinde Güvenpark’ta buluşarak Amerikan Büyükelçiliği’nin önüne yürüdüler. Ellerinde Türk bayraklarıyla büyükelçilik binasının önünde gösteri yapan yaklaşık 50 kişilik grup, “ Amerika Fethullah’ı derhal teslim et” pankartı açtı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG