Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Dünya: Wuhan'da 3 Nisan'dan Sonra İlk Vaka

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 9 Mayıs’ta 14 yeni vaka açıkladı. Bunlardan biriyse Corona virüsünün çıkış yeri olarak bilinen Wuhan kentinde görüldü. Çin Perşembe günü itibariyle ülkenin tüm eyaletlerini düşük risk bölgesi olarak sınıflandırmıştı

19:43 25.3.2020

Suudi Arabistan Sokağa Çıkma Yasağını Sıkılaştırıyor

Suudi Arabistan, Corona virüsünün yayılmasını engellemek için uygulanan ulusal çaplı sokağa çıkma yasağını sıkılaştırdı. Yeni kurallar uyarında başkent Riyad'a, Mekke ve Medine'ye giriş-çıkışlar yasaklandı. Ülkedeki tüm bölgeler arasındaki ulaşım da kısıtlamalara tabi tutulacak.

Kral Selman tarafından onaylanan ve devlet medyası tarafından yayınlanan emirler, Riyad, Mekke ve Medine'de uygulanan sokağa çıkma yasağının başlangıç saatini akşam 19:00'dan öğleden sonra 15:00'e aldı.

Suudi Arabistan'daki 21 günlük sokağa çıkma yasağı, enfeksiyon vakalarındaki ani artış üzerine 23 Mart'ta yürürlüğe girmişti. 205 yeni vakanın toplam vaka sayısını 767'ye çıkarttığı Suudi Arabistan'da Corona enfeksiyonuna bağlı ilk ölüm haberi Medine'den geldi.

Körfez İşbirliği Konseyi bünyesindeki altı ülkede toplam Corona vakası sayısı 2 bin 250, ölü sayısı ise altı olarak kaydedildi. Umman 15 yeni vaka bildirirken bu sayı Kuveyt'te dört.

Salgını kontrol altına almak için sert önlemlere başvuran Suudi Arabistan uluslararası uçuşları durdurmuş, Umre ziyaretini askıya almış, cami, okul, alışveriş merkezleri ve restoranları kapatmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve diğer kısıtlamalar, 30 milyon nüfuslu Suudi Arabistan'da gece saatlerinde kafelerde ya da evlerde toplanmaya alışık halkın gündelik hayatın akışını da bozdu.

Suudi Arabistan'da yaşayan Türk vatandaşı Nazif Erişik, hemen hemen her akşam arkadaşlarıyla toplanıp iskambil oyunları oynadıklarını, ancak son uygulamalar nedeniyle artık sadece internet üzerinden bir araya gelebildiklerini söylüyor. Erişik, ”Corona hayatımızdaki her şeyi, alışkanlıklarımızı değiştirdi,” diyor.

Suudi yetkililere göre sokağa çıkma yasağına uymayanlar 2 bin 665 dolar tutarında para cezasına çarptırılacak. Aynı suçu tekrar işleyenler 20 güne kadar hapis cezası alacak. Yasağı ihlal edenlerin video görüntülerini yayan ya da insanları yasağı delmeye çalışanlarsa beş yıla kadar hapis, 800 bin dolara kadarsa para cezasına çarptırılacak.

Körfez bölgesinin iş merkezi olarak kabul edilen Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyse halka evde kalma çağrısı yapıldı, ancak resmi sokağa çıkma yasağı ilan edilmedi.

Ekim ayında açılması planlanan ve 11 milyon ziyaretçi çekmesi tahmin edilen Expo 2020 Dubai fuarının organizatörleriyse personel arasında bir kişinin Corona testinin pozitif çıktığını doğruladı, hazırlıkların gözden geçirildiğini duyurdu.

18:42 25.3.2020

Venezuela'da Solunum Cihazı Krizi

Venezuela muhalefetinin lideri Juan Guaido, ülkede kullanıma hazır sadece 84 solunum cihazının bulunduğunu ve bu sayının ihtiyacın %10'unu karşılayabileceğini söyledi.

Guaido, Maduro iktidarının salgınla mücadele için IMF'den talep ettiği kredinin reddedilmesini ve dün BM Insan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in virüsle mücadele kapsamında Venezuela'ya uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi ya da kaldırılması talebini de yorumladı.

Guaido, Venezuela'da Corona virüsüyle mücadelede meselenin para değil solunum cihazı, yatak, hijyen ürünleri, kişisel korunma ekipmanı, ilaç gibi tıbbi gereksinimlerin karşılanması olduğunu söyledi. İktidarın kasaya giren parayı çaldığını iddia eden Guaido, Venezuela'ya tıbbi malzeme ve ilaçların gönderilmesi durumunda gerekli inisiyatifi almaktan çekinmeyeceklerini ifade etti.

Yaklaşık 30 milyon nüfuslu Venezuela'da resmi rakamlara göre bugün itibariyle 91 vaka bulunuyor. Uzmanlara göre her yüz Corona virüsü vakası için en az bir solunum cihazı gerekiyor.

18:17 25.3.2020

DSÖ’nün Corona Virüsü WhatsApp Hattına Bir Haftada 10 Milyon Kişi Başvurdu

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsü salgınıyla ilgili daha fazla bilgi aktarmak amacıyla cep telefonu uygulaması WhatsApp üzerinden ''Sağlık Alarmı'' hattı açtı.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, yaklaşık bir hafta önce devreye sokulan yardım hattına şu ana kadar yaklaşık 10 milyon kullanıcının dahil olduğunu aktardı.

Cep telefonunda WhatsApp uygulaması olan herkes, İngilizce’de ‘selam’ anlamına gelen ‘hi’ kelimesini yazıp, +41 22 501 76 55 numarasına mesaj atarak DSÖ’nün Corona virüsü yardım hattına dahil olabiliyor.

Şu an İngilizce hizmet veren hatta bu hafta sonu itibariyle Arapça, Fransızca ve İspanyolca bilgilendirme hizmeti de başlatılacak. İlerleyen günlerde yardım hattına Çince ve Rusça versiyonlarının da eklenmesi bekleniyor.

Kullanıcılar, virüsten kendilerini nasıl koruyabileceklerinden seyahat uygulamalarıyla ilgili güncellemeler ve salgın hakkında daha birçok konuyla ilgili olarak bu hattan bilgi edinebiliyor.

17:23 25.3.2020

Putin Görev Süresini Uzatacak Anayasa Değişikliği Referandumunu Erteledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iktidarda kalma süresini uzatmaya imkan verecek anayasa değişikliği için yapılması planlanan referandumu, ülkede giderek kötüleşen Corona virüsü salgını nedeniyle ertelediğini açıkladı.

Putin’in görev süresinin dolacağı 2024’te tekrar seçime girmesini engelleyecek anayasa maddesinin kaldırılması için planlanan referandumun 22 Nisan’da düzenlenmesi öngörülüyordu.

Televizyondan ulusa seslenen Putin, yeni bir tarih belirtmedi, ancak koşulların gidişatına göre takvim konusunda karar verileceğini söyledi.

Rusya’daki Corona virüsü vakası sayısı en son 658’e yükselmişti. Şimdiye kadar Rusya’da bir kişi hayatını kaybetti. Putin, ülkenin coğrafi büyüklüğü nedeniyle virüsün yayılmasını tamamen durdurmanın imkansız olduğunu kaydetti ve halka, ‘‘en güvenli yol evlerinizde kalmanız’’ mesajını verdi.

Rus ekonomisinin salgın nedeniyle ciddi baskı altında olduğunu ifade eden Putin, konuşmasında, işlerini kaybedenlere, çocuklu ailelere, KOBİ’lere destek ve sosyal güvenlik yardımları gibi birtakım ekonomik tedbirler de açıkladı.

Bu arada başkent Moskova’da da Corona salgınıyla mücadele kapsamında tüm etkinliklerin iptali ve dükkanların çoğunun kapatılması kararı alındı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG