Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

19:11 26.3.2020

New York’ta Corona Virüsü Vakası 37 Bin 258, Ölü Sayısı 385’e Çıktı

New York Valisi Andrew Cuomo, New York’ta Corona virüsü vakası sayısının 37 bin 258’e, salgına bağlı yaşamını yitirenlerin sayısının da 385'e yükseldiğini açıkladı.

New York Valisi Andrew Cuomo
New York Valisi Andrew Cuomo

Cuomo, düzenlediği basın toplantısında, ''Kötü haber, ölü sayısı artıyor. Uzmanlar sayının daha da artacağını ifade ediyor,” dedi.

Vali Cuomo, şimdiye kadar eyalet genelinde toplam 122 bin 104 test yaptıklarını belirterek, ''Sadece dün 18 bin 650 test yapıldı. Testlerin sayısını arttırarak daha fazla vakayı tespit etmek istiyoruz,'' dedi.

Vali Cuomo, hastanede Corona enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören 5 bin 327 kişinin dışında bin 290 kişinin de yoğun bakımda olduğunu kaydetti. Vali Cuomo, gönüllü olarak New York sağlık ekibine bir günde 12 bin kişinin eklendiğini kaydetti.

Federal hükümet yardımının beklentilerini karşılamadığını yineleyen Cuomo, “Giderlerimiz arttı, gelirlerimiz azaldı. Bütçe dengemiz bozuldu,” diye konuştu.

17:12 26.3.2020

FED Başkanı Powell: ‘ABD Resesyonda Olabilir’

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ABD’nin ‘’resesyona girmiş bile olabileceğini’’ söyledi. Powell, ekonomik faaliyetlerin tekrar ne zaman tam olarak başlatılabileceğinin, Corona virüsü salgınını kontrol altına alma çabalarında sağlanan ilerlemeye bağlı olacağını belirtti.

ABD Merkez Bankası Jerome Powell
ABD Merkez Bankası Jerome Powell

NBC televizyonunda yayınlanan Today Show programına konuk olan Powell, ‘’Biz salgınlar konusunda uzman değiliz. Uzmanlara kulak veririz. Dr. Fauci virüsün gidişatının takvimde belirleyici olacağını söyledi ve bu bana doğru geliyor. Yapılacak ilk iş, virüsün yayılmasını kontrol atına alabilmek ve sonra da ekonomik aktivitelere geri dönmek’’ diye konuştu.

Aslında televizyon kanallarına ender çıkan Powell’ın, çoğu Amerikalı’nın evde olduğu bir dönemde bir sabah programına çıkmasının bir mesaj verme amacı taşıdığı yorumları yapılıyor. Reuters haber ajansının konuyla ilgili haberinde, ABD’de tüm zamanların rekorunu kıran işsizlik yardımı başvuruları açıklamasından bir saat önce çok izlenen bir kuşakta televizyona çıkan Powell’ın, halkı gelecek kötü verilere karşı hazırlama, işe dönmek için sabırsızlananlara sabır telkin etme ve FED’in şirketler ve aileler için ‘’agresif’’ adımlar atacağı güvencesi vermeyi amaçladığı yorumu yapıldı.

Başkan Donald Trump’sa bu haftaki son açıklamalarda, ekonomide şalteri 12 Nisan’a denk gelen Paskalya Bayramı’na kadar açmak istediğini kaydetmişti.

Şimdi Powell da dahil olmak üzere FED yetkilileriyse daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor ve işlere dönmeden önce virüsü kontrol altına almaya odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor.

Powell, ‘’Bu dönemi ne kadar erken atlatır ve virüsü kontrol altına alabilirsek, toparlanma da o kadar hızlı olur. Ekonomik faaliyetlerin yılın ikinci çeyreğinde muhtemelen ciddi ölçüde düşeceğini öngörüyoruz ama bence yılın ikinci yarısında yeniden canlanma olacak,’’ dedi.

15:56 26.3.2020

ABD’de Haftalık İşsizlik Başvuruları 3 Milyonu Geçti

ABD’de ivme kazanan Corona virüsü salgınının ekonomi üzerinde yarattığı hasar da büyüyor. Krizin en ağır vurması beklenen alanlardan biri istihdam piyasasıydı ve bugün açıklanan rakamlara göre, geçen hafta 3 milyonun üzerinde kişi işsizlik yardım başvurusunda bulundu. Bu sayı, 1982 yılındaki son rekorun 4 katı.

Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasında, geçen hafta 3 milyon 280 bin kişinin işsizlik yardımları için başvuruda bulunduğu belirtildi. Bir önceki haftaysa başvuruların sayısı 282 bindi. Bundan önceki son rekorsa 1982 yılında 695 binle kırılmıştı.

Haber ajansı Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre, ABD’deki işsizlik yardımı başvurularının 1 milyona kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Hatta bu sayının 4 milyona kadar çıkabileceği yönünde tahminler yapanlar da var.

Haftalık işsizlik başvurularındaki bu keskin artış ise Corona virüsü salgınının ülke ekonomisinde yol açtığı hasarın önemli bir göstergesi.

İşsizlik yardımı başvuruları genelde işten çıkarmaların da hızını yansıtıyor. Bundan sonraki süreçte de ABD ekonomisi resesyona doğru ilerlerken işten çıkarmaların daha da hızlanacağı tahmin ediliyor. Salgın en çok restoranlar, oteller, sinemalar, spor salonları ve havayollarını olumsuz etkiledi. Otomobil satışları da hızla gerilerken otomobil üreten bazı şirketler fabrikalarını kapatıyor. Çok sayıda işveren, kredi ödemeleri ve diğer sabit masrafları karşılayabilmek için personelinin bir bölümünü işten çıkarıyor.

Kimi ekonomistler, işsizlik oranlarının yüzde 13’e yaklaşabileceği senaryosunu dile getiriyor. 2009’da sona eren büyük mali krizde işsizlik oranı en fazla yüzde 10’a çıkmıştı.

Corona virüsü salgını ABD’de yayıldıkça ekonomik çöküş de ani oldu. Daha Şubat ayında işsizlik oranı 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5’e kadar gerilemişti. Ekonomide de istikrarlı bir büyüme seyri izleniyordu. Ekonomistler bu yılın Nisan-Haziran ayları arasındaki çeyrekte ülke ekonomisinin tarihindeki en hızlı daralmayı yaşayabileceğini, daralmanın oranının yüzde 30’a kadar çıkabileceğini söylüyor.

ABD'de çok sayıda yarı zamanlı çalışan, çalışma izni olmayıp kayıt dışı çalışan veya sezonluk çalışan işçiler, işsizlik ödeneği için başvuru yapamıyor, dolayısıyla işsizlik yardımı başvurularının sayısının muhtemelen bu açıklanandan da fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

11:07 26.3.2020

Amerika'nın Londra Büyükelçisi'nden Çin'e Suçlama

Amerika'nın Londra Büyükelçisi Woody Johnson, Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Çin'i Corona virüsüyle ve yol açtığı hastalıkla ilgili haberleri ve bilgileri gizlemekle suçladı. Johnson, Çin'in salgınla ilgili bilgileri ilk başta saklayarak tüm dünyayı tehlikeye attığını öne sürdü. Johnson, "Çin hem kendi nüfusu hem de dünyanın geri kalanı için doğru zamanda, doğru şeyi yapsaydı hastalığın etkilerinden ciddi oranda korunmuş olunabilirdi," ifadelerini kullandı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG