Erişilebilirlik

Amerika’dan Ankara’ya Yeni Büyükelçilik


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Ankara’daki Amerikan büyükelçiliğinde son on yılda yapılan güvenlik modernizasyonunun daha büyük felaketi önlediğini, ancak kentte yeni büyükelçilik binası inşa etmeyi planladıklarını açıkladı

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği dışında düzenlenen ve saldırgan dahil iki kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısının ardından Washington’dan resmi tepkiler gelmeye devam ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, terör eyleminin ardından Washington’da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin katkılarını övdü.

Bugün görevinin son günü olması dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı personeline bir veda konuşması yapan Hillary Clinton, olayın ardından Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’yi ve Belgrad’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla aradığını belirtti, “Onlara sorumlulukları ve fedakarlıklarına değer verdiğimizi söyledim,” diye konuştu.

‘En sert şekilde kınıyoruz’

Ankara’daki Amerikan büyükelçiliğine düzenlenen intihar saldırısının ardından değerlendirme yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını açıkladı. Nuland, “Bir intihar bombacısı öğle saatlerinde büyükelçiliğimiz çevresindeki bir güvenlik noktasını vurdu, özel güvenlik görevlimiz öldü. Ailesine başsağlığı diliyoruz,” diye konuştu.

Patlamada saldırganla birlikte 47 yaşındaki güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti.

Nuland saldırıda, kurşun geçirmez cam arkasında bulunan Türk vatandaşı iki özel güvenlik görevlisinin de patlamanın etkisiyle travma geçirdiğini, ayrıca fırlayan şarapnel parçalarının bir ziyaretçinin kritik yaralanmasına yol açtığını söyledi. Bu ziyaretçinin Nümune Hastanesi’ne kaldırılan gazeteci Didem Tuncay olduğu biliniyor, ancak Nuland yaralanan kişinin adını vermedi. Amerikalı sözcü sıçrayan şarapnel parçalarının büyükelçilik kompleksi içinde bulunan bazı Türk ve Amerikalı personeli hafif yaraladığını, bu kişilerin elçilik revirinde ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiklerini açıkladı. Nuland, olayın büyükelçilik kompleksinin dış çeperinde yaşandığını ve ana binanın saldırıda etkilenmediğini sözlerine ekledi.

‘Güvenlik modernizasyonu daha büyük felaketi önledi’

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland’ın dikkat çektiği bir nokta da, Ankara’ya yeni büyükelçilik binası yapma planları oldu. 2000’li yılların başında Amerika’nın İstanbul’daki konsolosluk binası da Tarlabaşı’ndan İstinye’de daha güvenlikli bir komplekse taşınmıştı.

Nuland, geçen yıl 11 Eylül’de Amerika’nın Bingazi konsolosluğuna düzenlenen ve Büyükelçi Christopher Stevens’la üç elçilik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırının ardından tüm diplomatik temsilciliklerdeki güvenlik durumunun gözden geçirildiğini hatırlattı. Sözcü, Ankara’daki büyükelçilik kompleksinde de son on yılda güvenlik açısından ciddi modernizasyona gidildiğini, bunun bugün yaşanan saldırının ardından çok daha büyük bir felaketin yaşanmasını önlediğini söyledi.

Ancak Nuland, yapılan modernizasyona rağmen “Ankara’da gelecekte yeni büyükelçilik açmayı düşünüyoruz” diye konuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yılda üç bina inşa edebilecek bütçeye sahip olduğunu söyleyen Nuland, özellikle Bingazi olayının ardından bütçe konusunun Kongre oturumlarında sık sık tartışıldığını hatırlattı, “Yeterli finansmana sahip olursak, yılda on bina inşa edebileceğiz” diye konuştu. Nuland bu durumda Ankara’daki yeni bina projesine öncelik verileceğini belirtti, ama planlanan yeni binanın yeri konusunda ayrıntı vermedi.

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği, saldırının ardından Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarını uyardı ve diplomatik temsilciliklerin çevresinden ve olası toplu gösterilerden uzak durmasını istedi. Büyükelçiliğin açıklamasında, “Gösteriler başta barışçı amaç taşısa bile, sonradan kavga çıkabilir, şiddet olayları meydana gelebilir” denildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG