Erişilebilirlik

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği’nde İntihar Saldırısı


Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği girişinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında bir Türk güvenlik görevlisi hayatını kaybederken bir kişi de yaralandı. İntihar saldırısını
düzenleyen kişi de olay yerinde öldü.

Patlama büyükelçiliğin Paris Caddesi’ndeki, ziyaretçilerin girdiği 2 numaralı giriş kapısı önünde düzenlendi. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, öğlen saatlerinde giriş kapısına giden saldırgan, güvenlik görevlisinin kendisini aramak istemesi üzerine üzerindeki fünyeyi patlattı. Patlamada saldırgan ve bir güvenlik görevlisi öldü.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, saldırganın yasadışı sol bir örgüt üyesi olduğunu bildirdi. Güvenlik kameralarından alınan görüntülere göre saldırganın kimliğinin DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı olduğu bildiriliyor. Ancak saldırganın kimliği resmen doğrulanmadı.
Saldırganla ölen özel güvenlik görevlisi çalışanının adı ise Mustafa Akarsu olarak açıklandı.

Yaralının patlama anında elçiliğin girişinde bulunan gazeteci Didem Tuncay olduğu bildirildi. Tuncay halen Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi görüyor. Doktorlar, Tuncay’ın yüzünden yaralandığını açıkladı.

Hastanede Didem Tuncay’ı ziyarete giden Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Tuncay’ın olay sırasında kendisini ziyaret için büyükelçilikte olduğunu açıkladı. Büyükelçi, Tuncay’ı “ülkesine hizmet eden, gerçekleri insanlara ulaştıran bir kişi” olarak tanımladı, bir an önce iyileşmesi dileğinde bulundu. Ricciardone, olaydan sonraki işbirliği nedeniyle Türk yetkililere, Türk emniyetine teşekkür etti, “Dost bir ülkede, güvenli bir ülkede olduğumuzu biliyoruz,” diye konuştu. Büyükelçi ayrıca, Belgrad’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bakanlık müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun olaydan sonra kendisini telefonla aradığını söyledi.

Ricciardone Büyükelçilik kapısında ölen güvenlik görevlisinden de bahsetti, ancak kimliğini vermeyi reddetti. Ricciardone, güvenlik görevlisi için “Hergün bizi korumak, elçilikteki Türk ve Amerikalıları korumak için buradaydı, iyi eğitimli ve işine sadık bir kişiydi” diye konuştu.

Olayın ardından Washington’daki ilk tepki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland’dan geldi. Nuland yazılı açıklamada, “Hasar, ölü ve yaralıların tam tespiti ve bir soruşturma başlatmak için Türk emniyetiyle birlikte çalışıyoruz. Bilgiler elimize ulaşır ulaşmaz paylaşacağız” dedi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, patlamanın ardından büyükelçiliğe giderek Ankara Emniyet Genel Müdürü Kadir Ay’dan bilgi aldıktan sonra İstanbul’da bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a olayla ilgili bilgili verdi.

Bölgede ikinci bir saldırı olması ihtimaline karşı, Amerikan Büyükelçiliği’nin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bomba imha uzmanı ekipler ve olay yeri inceleme ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Olayın ardından yazılı bir açıklama yapan Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, "ABD Büyükelçiliği'nde bir patlama meydana gelmiştir. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz," ifadeleri yer aldı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG