Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'Terör Eylemi'


İntihar Saldırısından İlk Video
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Linki indirmek için

Emniyet kaynaklarından verilen bilgiye göre, bombalı saldırının sorumlusu DHKP-C üyesi olduğu bilinen 1973 doğumlu Ecevit Şanlı

Terörün hedefi, başkent Ankara’nın göbeğinde bulunan ABD Büyükelçiliği’ydi. Büyükelçiliğin Paris Caddesi’nde bulunan 2 numaralı girişe önüne gelen canlı bomba​eylemcisi üzerinde bulunan bombayı patlaması sonucu kendisiyle birlikte Büyükelçilik​

DHKP-C

DHKP-C

Açılımı Devrimci Halk Kurtulus Partisi/Cephesi
Kuruluş Yeri Türkiye
Kuruluş Tarihi Nisan 1994
Gücü 1.000'den az üye
Sınıf Solcu
Finansman Kaynakları Batı Avrupa'daki liderlik kadrosu, silahlı soygun ve gasp.
Kilit Liderler Dursun Karataş (öldü), Bedri Yağan (öldü)
Bağlantısı Olduğu Örgütler Uluslararası Dayanışma, PKK, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C)
personeli 47 yaşındaki Mustafa Akarsu’yu öldürdü.

ABD Büyükelçiliği’ne vize başvurusu için gelen gazeteci Didem Tuncay ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. NTV’nin eski diplomasi muhabiri Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi altına ​alındı. Ankara Numune Hastanesi’nden Nurullah Zengin, ''Yapılan ilk değerlendirmede baş bölgesinde, özellikle sağ göz bölgesinde travmanın da bulunduğunu bir durum tespiti yapıldı. Mevcut bulgularla hastamızı yoğun bakımda gözleme devam ediyoruz” dedi. 39 yaşındaki gazetecinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği
Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, saldırganın kimliğini tespit etti. Emniyet kaynaklarından verilen bilgilere göre, canlı bomba eylemini gerçekleştiren kişi DHKP/C üyesi olduğu bilinen Ecevit Şanlı. 1973 doğumlu Şanlı, 1997 yılında İstanbul’da Harbiye Orduevi’ne yapılan lav silahı saldırısını gerçekleştirmişti.

Saldırının ardından büyükelçilik çevresi, ikinci bir saldırı ihtimaline karşı trafiğe kapatılırken bomba imha ve olay yeri inceleme ekipleri görev yaptılar.

Saldırıyla ilgili ilk bilgiler, saldırının ardından ABD Büyükelçiliği’ne giden Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’den geldi. Büyükelçi Riccardione’yle birlikte kameraların karşısına geçen Yüksel, “Canlı bombanın üzerindeki mühimmatı patlatması sonucunda alanda yıkıntılar olması nedeniyle şu anda yıkıntıların altında inceleme yapıyor arkadaşlar. İlk belirlemelerimize göre 2 ölü, bir de hastanede bulunan yaralı var. Canlı bombayla 2. hayatını kaybeden kişi, ABD'nin çalışan personeli. Patlama ABD’nin kendi alanı içerisinde gerçekleşti” dedi.

Türk yetkililerinin aldığı hızlı güvenlik önlemleri sayesinde şu an büyükelçiliğin güvenlikli ve personelin de koruma altında olduğunu belirten Büyükelçi Francis Ricciardone ise terörizme karşı birlik mesajı verdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği’nde İntihar Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
Linki indirmek için
"Terörizme karşı beraber savaşmaya devam edeceğiz. Bugünkü olay, her iki ülkenin de terörizmden zarar gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu tür eylemler, sorun çözülene kadar bizim kararlılığımızı artırır ve işbirliğimizi daha da ilerletmemizi sağlar."

Beyaz Saray: 'Terör Saldırısı'

Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'nde düzenlenen intihar saldırısıyla ilgili soru Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney'e de soruldu. Carney, "Büyükelçilik çevresinde düzenlenen intihar saldırısı kesinlikle bir terör eylemidir." diye konuştu.

Şu anda saldırının faillerinin ve saldırı nedeninin bilinmediğini kaydeden Carney, yine de bunun net bir şekilde terör eylemi olduğunu söyledi.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan bir büyükelçilik görevlisi, saldırının ardından tüm personelin tecrit edildiğini, güvenli odalara götürüldüğünü söyledi.

Olaydan sonra konuşan Amerika'nın Ankara büyükelçisi Francis Ricciardone, derhal müdahalede bulundukları için Türk emniyetine teşekkür etti. Büyükelçilikte bir Türk güvenlik görevlisinin öldüğünü hatırlatan Ricciardone, ölen güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu'nun ailesine başsağlığı diledi.

2008 ve 2010 yılları arasıında Ankara'da büyükelçilik yapan James Jeffrey ise saldırının bir bölgesel olaya yönelik misilleme olduğunu düşünmediğini söyledi. Jeffrey, "İncelediğim yüzlerce terör saldırısı, titiz planlama gerektirdi, hedefler gözlendi, bu tarz şeyler uzun zaman aldığı için hazırlık gerektiriyor." diye konuşurken, saldırganın DHKP-C militanı olmasına yönelik ise, "Eğer bu örgütse, onlar Ortadoğu'daki diğer terör örgütleri gibi İsrail'in Suriye'yi bombalamasına ya da Mısır'da olan bitene misilleme yapan türden değil. Bunlar Avrupalı, Marksist ve 1970'lerin kentsel dünya bakışına sahip. En laik kesim," diyerek örgütün Ortadoğulu diğer terör örgütlerinden farklı olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan: Bu saldırı ülkemizin huzura yapılmış bir saldırıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saldırı sırasında İstanbul’daydı.

Olayla ilgili ilk bilgileri Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’den alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği toplantıda, ''Bu terörün uzantıları, başından beri bu ortak mücadeleyi dünyanın her yerinde birlikte vermemiz gerektiğini söyledik. Canlı bomba paramparça olmuştur ama bunun yanında özel güvenlik ekibinden orada bir rivayete göre bir, bir rivayete göre iki vatandaşımız da rahmetli olmuştur. Yaralı olan kişiler de var, onlara da şifalar diliyoruz. Bütün bunların hepsi ülkemizin refahına, huzuruna yönelik saldırılardır. Bütün bunlara karşı dik duracağız, diri olacağız, beraber olacağız ve bunları aşacağız” dedi.

Sakık: ‘Saldırı Ortadoğu’yla ilgili mesaj’

ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının ardından ilk siyasi değerlendirme BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’tan geldi. Hükümetten yeni müzakere sürecine hız vermesini isteyen Sakık, “Bu bombalar bile bizim barış sürecinin bir an önce hayata geçirmemizi emrediyor. Bu bombalar eğer Ankara'nın göbeğinde, Parlamento'nun yanı başında patlıyorsa, bu bir mesajdır. Ortadoğu ile ilgili önemli mesajlardır. Görüşmeler bin an önce başlamalı, sürece yayılmamalı. 3 haftayı aşan süredir İmralı ile diyaloglar sürdürülmüyor. Her gün bir kayıptır, çatışmaya davetiye çıkarmaktır” dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu telefonla arayarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği’ne giderek Büyükelçi Ricciardone'ye saldırıyla ilgili üzüntülerini bildirdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG