Erişilebilirlik

Afganistan’da Çifte Yemin Töreni 


Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, seçimleri kazandığının açıklanmasının ardından ikinci dönemi için yemin etti, ancak sonuçları şaibeli bulan rakibi Abdullah Abdullah da kendi ayrı yemin törenini düzenledi.

Hem Gani hem de Afganistan’ın eski İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah, geçen Eylül ayında yapılan tartışmalı seçimleri kendilerinin kazandığını savunuyor. İki rakip siyasetçinin ülkenin liderliği üzerindeki bu hak iddiası, ABD ve Taleban’ın ABD öncülüğündeki uluslararası güçlerin çekilmesi anlaşmasını imzalamasının hemen ertesinde siyasi kaos yaşanması tehlikesini beraberinde getiriyor.

Reuters haber ajansının görgü tanıklarına göre, Gani’nin yemin töreni sırasında başkent Kabil’deki cumhurbaşkanlığı sarayı binasının duvarına iki roket isabet etti. Olayda herhangi bir zayiat olup olmadığı konusunda bilgi verilmezken, Gani konuşmasına devam etti.

Sabah için planlanan bazı törenler ertelenirken, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad uzun süredir birbirine rakip konumunda olan Gani ve Abdullah arasında son dakikada bir anlaşmaya varılmasını sağlama çabasına girdi, ancak bu girişimin ne sonuç verdiği konusunda da henüz bir açıklama yapılmadı.

Gani’nin yemin törenine Halilzad ve Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanı Scott Miller dahil yabancı diplomatlar da katıldı.

Gani konuşmasında, istişarelerin ardından sadece kendi siyasi grubunun mensuplarını içermeyen kapsayıcı bir hükümet kuracaklarını söyledi.

Şimdi kendi paralel yemin törenini düzenleyen Abdullah’ın da rakip bakanlar ve valiler atayıp atamayacağı merak ediliyor.

Afganistan seçim komisyonu 28 Eylül’de yapılan seçimleri Gani’nin tekrar kazandığını ilan etmişti, ancak Abdullah bu sonucu reddederek, seçime şaibe karıştığını ve asıl kazananın kendisi olduğunu savunuyor.


STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG