Erişilebilirlik

ABD: İsrail'in soruşturması uluslararası katılımlı olmalı


Amerikan Yönetimi, Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail baskını ve dokuz kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın, uluslararası katılımlı olması halinde daha inandırıcı olacağını bildirdi


Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından yapılan baskında dokuz kişinin öldürülmesi olayı hakkında İsrail'in açacağı soruşturmanın, uluslararası boyutlu olması halinde uluslararası toplumun gözünde daha inanılır hale geleceğini söyledi.

Rice, Amerikan Fox Televizyonunda yayınlanan röportajda soruşturmaya uluslararası katılımın nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda, Amerikalı ve İsrailli yetkililer arasında temaslar yapıldığını açıkladı.

İsrail ablukasına rağmen Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan uluslararası gemi konvoyuna dahil olan Mavi Marmara'ya 31 Mayıs geceyarısı İsrail komandoları tarafından yapılan baskın sırasında biri Amerikan vatandaşı olmak üzere 9 Türk öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu dönemdeki geçici üyelerden biri olan Türkiye'nin çağrısı üzerine toplannmış ve olayın tarafsız bir şekilde soruşturulması yolunda bir başkanlık bildirisi yayınlamaya karar vermişti. Türkiye ve diğer bazı üyelerin uluslararası soruşturma çağrısı destek görmemişti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor da bugün Türkiye'de Haber Turk gazetesinde yayınlanan röportajda, İsrail hükümetinin, olayı soruşturmak için beş İsrailli ve iki ya da üç yabancı üyeden oluşan bir komisyon kurmaya hazırlandıklarını söyledi.

New York Times'in Yorumu

New York Times gazetesinde yayınlanan, "Mavi Marmara'da Ne Oldu?" başlıklı yorumda, İsrail'in, olayı kendi başına soruşturmakta ısrar ettiği ancak Orta Doğu Dörtlüsü diye adlandırılan Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Örgütü'nün gözetimi altında kurulacak bir heyetin soruşturma yapmasının inanılır sonuçlar elde etme açısından çok daha uygun olacağı belirtildi. Gazete, böyle bir komisyona İsrail ve Türkiye'den temsilcilerin katılması gerekeceğini de ekledi.

Yorumda, bunun, hem İsrail'in hem de Türkiye'nin çıkarlarına uygun olduğu ve Obama yönetiminin, her iki müttefiki nezdinde bu fikri benimsemeleri için girişimde bulunması gerektiği belirtildi. 

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG