Erişilebilirlik

ABD Adalet Bakanı Trump’ın Evine Baskını Doğruladı


ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evinde yapılan FBI aramasını doğruladı. Konuyla ilgili ilk kez konuşan Garland, arama kararını kendisinin onayladığını söyledi.

ABD Adalet Bakanı Trump’ın Evine Baskını Doğruladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Trump’ın 2021 yılı Ocak ayında görevden ayrılırken gizli kayıtları Beyaz Saray’dan yasa dışı olarak taşıyıp taşımadığına ilişkin federal soruşturma kapsamında Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesi FBI tarafından ilk kez aranmıştı. Aramaya ilişkin açıklamayı Pazartesi gecesi Trump yapmış ancak federal hükümetten herhangi bir doğrulama gelmemişti.

Garland, federal mahkemeden, bakanlığın arama emrinin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılması talebinde bulunduğunu da açıkladı. Garland, “önemli derecede kamusal yarar” gördüğünden dolayı böyle bir talepte bulunduğunu dile getirdi.

Genellikle bu tür belgeler bir soruşturma devam ederken gizli kalıyor. Garland, daha fazla bilginin uygun zamanda ve uygun şekilde paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Adalet Bakanlığı’na karşı saldırıları “temelsiz” olarak niteleyen Garland, federal yetkilileri vatansever memurlar olarak niteledi, "Dürüstlükleri haksız şekilde saldırı altındayken sessiz kalmayacağım" dedi.

Hakkında birçok soruşturma ve dava bulunan eski ABD Başkanı'nın evinin aranması, gizli belgelerin taşınması konusundaki federal soruşturmada ciddi bir tırmanmaya işaret etti.

Adalet Bakanlığı, aramanın ardından bu hafta içerisinde sert tepkilere ve internet üzerinden tehditlere maruz kaldı. FBI Başkanı Christopher Wray de, bu tehdit ve saldırılara çok sert tepki göstermişti.

Trump destekçileri ve bazı Cumhuriyetçiler, Demokratlar'ı, Trump'ı hedef almak için federal bürokrasiyi silah olarak kullanmakla suçluyorlar. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun Cumhuriyetçi üyeleri Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada, "Merrick Garland aynı standartları (Başkan Biden'ın oğlu) Hunter Biden için uygulayacak mı? Hayır" diye bir mesaj paylaştı.

FBI, kurumun Ohio eyaletinin Cincinnati kentindeki ofisine sabah saatlerinde silahlı kişinin bariyerleri aşarak girmeye çalıştığını açıklamıştı. FBI özel yetkililerinin müdahalesi ve alarmın ardından bu silahlı kişinin kuzeydeki eyaletlerarası otobana doğru kaçtığı kaydedilmişti.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG