Erişilebilirlik

Obama'dan İslam Dünyasına Çağrı


Konuşmasına "selamün aleyküm" diyerek başlayan Başkan Barack Obama, Müslümanlarla Amerika arasında oluşan gerginliğe değinerek, “ilişkimiz farklılıklarımızla tanımanmamalı” dedi ve iki taraf arasındaki anlaşmazlığın ve güvensizliğin sona ermesi gerektiğini söyledi.

Obama, yeni bir başlangıç yapmaya geldim dedi ve Müslümanlarla Amerika arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar esasına dayalı olacağını söyledi.

Değişimin bir gecede olmayacağını belirten Obama, “tek bir konuşmanının yıllar süren güvensizliği silemeyeceğini" ancak dinleyerek, saygı duyarak ortak bir nokta bulunabileceğini vurguladı.

Kuran’dan alıntı yapan Başkan Obama herzaman gerçekleri söyleyeceğini vurguladı. “Ben Hıristiyanım, ama ailemde Müslümanlar var, Endonezya’da yaşadım” diyen Obama, kendi tecrübesinden de söz etti.

Amerika’nın fırsatlar ülkesi olduğunu belirten Obama, adı Barack Hüseyin Obama olan birinin bu ülkede başkan seçilebildiğini vurguladı. Bu fırsatlardan Amerika’da yaşayan 7 milyona yakın Müslüman’ın da yararlanabildiğini söyleyen Obama, Amerika’nın her eyaletinde cami bulunduğunu ve Amerika’da türban yasağı olmadığını kaydetti.

Obama, “İslam Amerika’nın bir parçasıdır” dedi. İnsanlığın ortak tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirten Obama, ‘sorunlarımızı açıkça konuşmamız gerekir’ dedi.

İslam aleyhtarı önyargılara karşı koyacağını söyleyen Obama, aynı prensibin Amerika hakkındaki önyargılara da uygulanması gerektiğini söyledi. Obama, “Amerika sadece kendi çıkarlarını düşünen bir imparatorluk değildir” diye konuştu.

Amerika’nın İslam’la savaşta olmadığını yineleyen Obama, ancak aşırıcılığa ve şiddete karşı koyacaklarını, Amerikan halkını koruyacaklarını söyledi. Obama, bütün dinlerin masum insanların öldürülmesini yasakladığını vurguladı.

El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de 3000 masum insanı öldürdüğünü hatırlatan Obama, Afganistan savaşının bu nedenle başladığını söyledi. Amerika’nın Afganistan’da uzun süre kalmayacağını kaydeden Obama, ‘Amerikalıları öldürme konusunda kararlı olan aşrıcılar bu bölgede olmasa orada bir askerimizi daha bırakmayız’ dedi.

Obama, Afganistan savaşının bir zorunluluktan doğuduğunu, operasyonların uluslararası toplumun desteğiyle başlatıldığını hatırlattı, ancak “Irak savaşı bir zorunluluk değildi – benim ülkemde de büyük bölünmelere yol açtı” dedi. Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin iyi bir sonuç olduğunu söyleyen Obama, yine de daima diplomasiye öncelik vermek gerektiğini vurguladı.

Obama, “Irak halkına açıkça söyledim: ülkenizde üs edinmeye çalışmıyoruz, egemenliğinizde, doğal kaynaklarınızda gözümüz yok,” dedi ve 2012 yılına kadar Irak’taki tüm askerlerini çekeceklerini yineledi.

11 Eylül terör saldırılarının Amerika’da travma yarattığını vurgulayan Obama, bu travmanın Amerika’nın ideallerinden ödün vermesiyle sonuçlandığını belirtti. “Bu yoldan dönüyoruz” diyen Obama, işkenceyi yasakladığını, Guantanamo askeri hapishanesinin kapatılması talimatını verdiğini hatırlattı.

Ortadoğu Sorunu

Obama, Amerika’yla İsrail’in güçlü bağları olduğunu, bu bağların kopmacağını söyledi. Yahudi aleyhtarlığının kabul edilemez olduğunu ifade eden Obama, Filistin halkının da vatan uğrunda büyük acılar çektiğini hatırlattı.

Filistin halkının durumu kabul edilemez diyen Obama, Amerika Filistinlilerin bağımsızlık arzularına sırtını dönmeyeceğini vurguladı. Obama Ortadoğu sorununa iki devletli çözümden başka bir yol olmadığını vurguladı.

Filistinlilerin şiddeti reddetmesi gerektiğiğini söyleyen Obama, şiddete başvurarak direnmenin başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi. Obama, "Amerika’da siyahlar haklarını şiddet kullanarak kazanmadığı gibi, intihar eylemleriyle bu haklar kazanılamaz" dedi.

Amerikan Başkanı Filistinlilerin yaşama hakkı reddedilemez, İsrail’in de bu tanıması gerekir diye konuştu. Obama konuşmasında, Yahudi yerleşim birimlerinin inşaatının durdurulması gerektiğini yineledi.

Obama, İran’a önşartsız olarak açılım yapmaya hazır olduklarını hatırlattı, ancak İran’ın nükleer silah edinmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. İran’ın nükleer silah edinmesinin bölgede silahlanma yarışı başlatacağını söyleyen Obama, bunun tehlikelerine işaret etti.

Demokrasi, İnsan Hakları...

Başkan Barack Obama, devlet sistemlerinin dışarıdan zorla getirilemeyeceğini vurguladı. Ancak Obama, bütün insanların kendilerini ifade etme, yönetim şeklini seçme, hukuka güvenme, saydamlık ve özgürlük istediğini söyledi. Obama, “bunlar Amerikan idealleri değil, bunlar insan hakları” dedi.

Obama konuşmasında dini özgürlüklere de vurgu yaptı. Batılı devletlerin de örneğin kadınların giyimine karşımaması gerektiğini söyleyen Obama, dini özgürlüklerin önemini vurguladı.

Dinin bölücü değil, birleştirici bir güç olması gerektiğini söyleyen Obama, Türkiye’nin liderliğini yaptığı Medeniyetler İttifakı projesini övdü. Kadın haklarının da vurgu yapan Obama, Türkiye, Pakistan, Bangladeş ve Endonezya’da kadınların iktidara geldiğini hatırlattı. Obama, kalkınma için Amerika’nın bütün dünyadaki Müslüman toplumlarla çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Ortak Çıkarlarımız

Başkan Barack Obama, “aşırıcıların insanlarımızı tehdit etmediği, Amerikan askerlerinin yurtlarına döndüğü, İsrail ve Filistinlilerin kendi ülkelerinde güven içinde yaşadığı, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanıldığı, devletlerin vatandaşlarına hizmet ettiği ve bütün insanların haklarının korunduğu” bir dünya isiyoruz diye konuştu. Obama, “ortak çıkarlarımız bunlar” diye konuştu.

Obama, Kuran, Tevrat ve İncil’den barış çağrısı yapan alıntılarda bulundu ve tanrının bütün insanların birlikte yaşamasını istediğini söyledi ve bu uğurda çalışmak gerektiğini kaydetti.

Başkan Barack Obama bu sabah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le görüştü. Kısa bir açıklama yapan iki lider görüşmelerinde Ortadoğu sorununu değerlendirdiklerini söyledi.

Obama, Ortadoğu'da barış ve refahın sağlanmasının yollarını ele aldıklarını belirtti ve Amerika'nın bölge ülkeleriyle ortak olarak çalışma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Barış Ornarlı'nın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG