Erişilebilirlik

Org. Başbuğ'dan PKK'yla Mücadelede ABD'yle İşbirliğini Artırma Çağrısı


Türk-Amerikan Konseyi yıllık toplantısının dünkü oturumlarının ardından düzenlenen resepsiyonda konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye ve Amerika’nın birçok bölgesel konu ve sorunda işbirliği içinde olması gerektiğini söyledi. Orgeneral Başbuğ’un konuşmasında en fazla ağırlık verdiği konu PKK’yla mücadele konusunda işbirliği oldu. Amerika 2007 yılından bu yana Türkiye’ye PKK’yla mücadelede uydu fotoğrafları dahil istihbarat desteği sağlıyor. Orgeneral Başbuğ da konuşmasında, “Irak’ın kuzeyi Aralık 2007'den bu yana PKK için artık güvenli bölge olmaktan çıktı” ifadesini kullandı.

Ana amaçlarının PKK terör örgütünü tamamen temizlemek olduğunu söyleyen Genelkurmay Başkanı Başbuğ, “Irak’ın kuzeyinde varlığını devam ettirdiği sürece bu örgütü tamamen silmek mümkün olmayacak” diye konuştu. Orgeneral Başbuğ PKK’nın bölgedeki varlığını sürdürmesinin yalnızca Türkiye değil, Irak’ın, hatta bu ülkenin kuzey bölgesinin güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Başbuğ, PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığı “Amerika’yla da ilişkilerimizi olumsuz etkiliyor,” dedi.

Orgeneral Başbuğ, PKK’yla mücadele alanında Amerika’yla işbirliği ve koordinasyondan, Washington’un sağladığı istihbarat desteğinden “memnunuz” diye sözederken, işbirliğinin istihbarat paylaşımından öteye gitmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, “Ülkelerimiz arasında ortak vizyon ve çıkarların bizi bu kanlı terör örgütüne karşı yeni işbirliğine, istihbarat paylaşımının da ötesine götürmesini istiyoruz,” diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ’dan sonra söz alan Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen da, Başbuğ’un, bölgesel sorunlarda iki ülkenin işbirliği yapması gerektiği düşüncesine destek verdi.

Oramiral Mullen, “İlker bana PKK konusunda ısrar ettiği gibi ben de ona Pakistan konusunda ısrar ediyorum,” ifadesiyle dinleyicileri güldürdükten sonra sözlerine “Israr ediyorum, çünkü Türkiye’nin Pakistan’la mükemmel ilişkileri var,” diye devam etti. Türkiye’nin Afganistan’daki asker katkısını da oven Oramiral Mullen, Pakistan ve Afganistan’ın bulunduğu bölgelerin küresel anlamda kritik zamandan geçtiğini belirtti. Mullen, bölgesel sorunların çözümünde “Dostluğunuza ihtiyacımız var,” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG