Erişilebilirlik

Başbuğ: 'PKK'yı Etkisiz Hale Getirme Fırsatını Kaçırmayalım'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, PKK’nın etkisiz hale getirilmesi konusunda büyük bir fırsat bulunduğunu söyleyerek bunun kaçırılmaması için uluslararası alanda işbirliğinin arttırılması çağrısında bulundu. Orgeneral Başbuğ, resmi temaslarda bulunduğu Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir süre önce Washington’daki Türk Amerikan Konseyi toplantısında bir konuşma yapan Orgeneral İlker Başbuğ, PKK terör örgütüne karşı mücadelede Amerika’yla yapılan işbirliğinden ve istihbarat paylaşımından memnun olduklarını açıklamıştı. Ancak Başbuğ, bu alandaki işbirliğinin “istihbarat paylaşımının da ötesine götürülmesi gerektiğini” söylemişti.

Türk Büyükelçiliği’ndeki basın toplantısında, bu konuşmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25 yıldır PKK’yla mücadele ettiğini, ancak şimdi örgütün zayıfladığını, uluslararası desteğini yitirdiğini, son operasyonlarda büyük zayiat gördüğünü, hareketinin kısıtlandığını ve örgütün kendi içinde tedirginlik yaşadığını söyledi. Başbuğ bu fırsattan yararlanılması gerektiğine dikkati çekerek, bundan sonrakimücadele sürecinin kısaltılması ve terörü Türkiye gündeminin alt sıralarına indirmenin gerekliliğini savundu. “Şu anda Amerika’nın sağladığı istihbaratı yeterli görmüyorum,” diye konuşan Başbuğ, PKK’nın tecrit edilmesi gerektiğini, bunun da Irak hükümetinin ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin görevi olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Başbuğ, özellikle Amerika’dan “istihbarat paylaşımının ötesinde” ne istendiği konusuna açıklık getirmedi. PKK’yla mücadelede gerçekçi hedefler koymak gerektiğini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, bu hedefe çok yönlü ulaşılması gerektiğinin altını çizdi.

Devletle PKK arasında diyalog kurulmayacağını söyleyen Genelkurmay Başkanı, PKK’nın silahlı unsurları varolmaya devam ettiği sürece terör tehdidinin de süreceğini savundu. Genelkurmay Başkanı Başbuğ, PKK’yla mücadelede üç ana prensip saydı. Başbuğ bunları, öncelikle güvenlik kuvvetlerinin “teröristleri arayıp bularak etkisiz hale getirmesi”, ikinci olarak örgüte katılımların engellenmesi, üçüncü olarak da dağda bulunan teröristlerin çözülmesini sağlayacak tedbirler alınması olarak saydı.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen’ın kendisinden Pakistan konusunda istekleri olduğu hatırlatılan Orgeneral İlker Başbuğ, İslamabad’ın da terörle mücadelede zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Pakistan ordusunun terör sorununu çözeceğinden emin olduğunu söyleyen Başbuğ, Pakistan'ın resmen yardım istemesi durumunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi Orgeneral Başbuğ, Pakistan’a bir süre önce gece görüş dürbünleri yolladıklarını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Washington’daki temasları sırasında Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones’la ve diğer askeri yetkililerle bir araya geldi. Başbuğ buradaki temasları sırasında Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un bünyesindeki El Yapımı Patlayıcılarla Mücadele Merkezi’ni ziyaret etti. PKK da son dönemde Türk askerlerine saldırılarında bu tarz patlayıcıları yoğun olarak kullanmaya başladı.

XS
SM
MD
LG