Erişilebilirlik

Vecdi Gönül: 'ABD Karabağ Konusunda Çabalarını Artırsın'


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Amerika’dan Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulma yönünde çabalarını artırmasını istedi. Gönül Washington’da 28’incisi yapılan Türk-Amerikan Konseyi (ATC) toplantılarının ikinci gününde konuştu.

Türk-Amerikan Konseyi’nin 28’inci yıllık toplantısında bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin 2007 yılından bu yana normalleşme sürecine girdiğini hatırlattı. Bununla birlikte Ankara, Ermenıstan Dağlık Karabağ’dan çekilmeden Erivan’la resmi ilişki kurmayı reddediyor. Bir yandan Türkiye Ermenistan'la ilişkilerini geliştirirken Washington’dan da bu sorunun çözülmesi için daha fazla çaba göstermesini isteyen Vecdi Gönül, Ermeni diasporasının Türkiye aleyhtarı faaliyetlerinden de kaygı duyduklarını kaydetti. Gönül, bu faaliyetlerin Türkiye-Amerika ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini söylerken, Ermenistan’la ilişkilerin geliştirilmesinin Kafkaslar’da barış ve istikrarı artıracağını sözlerine ekledi. Temsilciler Meclisi’ne sunulan Ermeni tasarısına destek veren kongre üyelerinin sayısının 125’e çıktığını hatırlatan Savunma Bakanı Gönül, Obama yönetiminden bu tasarının geçmesini engellemesini istedi. Türkiye’nin Afganistan’da Amerika’yla birlikte terörizme karşı mücadele verdiğini belirten Savunma Bakanı Gönül, komşu Pakistan’a da terörle mücadelede daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

Terörle mücadelenin Türkiye ve Amerika’nın ortak çıkarlarından biri olduğunu kaydeden Savunma Bakanı, Başkan Obama’nın PKK’yla mücadelede Türkiye’ye tam destek verdiğini hatırlatarak, bu örgütün Irak’ın kuzeyinden tamamen silinmesi gerektiğini ifade etti.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den önce söz alan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da iki ülke arasındaki ilişkilerin model bir ortaklık oluşturduğunu söyledi. Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerin özellikle ticari ve ekonomik alanda artırılması gerektiğini kaydeden Büyükelçi Şensoy, Türk ekonomisinin doğrudan yabancı yatırımlara açık olduğunun da altını çizdi. Tüm dünyanın ekonomik krizle mücadele ettiğini söyleyen Şensoy, “İkili ilişkilere sürekli dikkat verirsek, önümüzdeki zorlukları aşarız,” diye konuştu.

Büyükelçi Şensoy’un sözünü ettiği zorluklar, Türk-Amerikan Konseyi’nin 28’inci yıllık toplantısının ana temasını oluşturuyor. “Değişim Çağında Zorlukları Yenmek” başlığı taşıyan konferanslar dizisi Türkiye ve Amerika’dan üst düzey yetkililer ve özel sektör temsilcilerini biraraya getiriyor. Katılımcılar, toplantılarda iki ülke açısından önem taşıyan konularda işbirliğini tartışıyor.

Bu yılki toplantıların bir önemi de Beyaz Saray’da yeni bir yönetimin olması. Başkan Barack Obama’nın Nisan ayı başında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin olumlu etkileri bu toplantılara da yansımış durumda.

Türk-Amerikan Konseyi’nin bu yılki toplantılarına katılanlar arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk ve Amerikan Genelkurmay Başkanları Orgeneral İlker Başbuğ ve Oramiral Mike Mullen, Senato Dış İlişkiler Konseyi Başkanı ve eski Başkan adayı John Kerry, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Birleşmiş Milletler Kalkınma Dairesi eski Başkanı Kemal Derviş ve Amerika eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman bulunuyor.

XS
SM
MD
LG