Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Gürcistan'a Yardım Edeceğiz'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tiflis'e yaptığı ziyaret sırasında Türkiye'nin Gürcistan'a, Rusya'yla savaşta uğradığı zararın giderilmesi için yardım edeceğini açıkladı.

Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde başlayan çatışmaların Rusya ile Gürcistan arasında savaşa dönüşmesi üzerine Başbakan Erdoğan, Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'le görüşmeler yapmak üzere Moskova'ya gitmişti.

Erdoğan dün de (Perşembe) Tiflis'de Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yle görüştü.

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısı sırasında Erdoğan, Türkiye'nin, Gürcistan'ın yeniden imarı konusunda elinden gelen yardımı yapacağını söyledi. Erdoğan özellikle Ruslar tarafından işgal edilen ve ağır hasar gören Gori kentinin yeniden imarı konusunda yardım edileceğini bildirdi.

Gürcistan'ın Kafkaslar bölgesinde stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bölge için, Rusya'yı da kapsayan yeni bir işbirliği girişimi önerdiğini hatırlattı ve Gürcistan'ın da bu girişim içinde yer almasını arzu ettiğini söyledi. Başbakan Erdoğan bu işbirliği girişimini ve Gürcistan'a yardım konusunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmek üzere gelecek hafta Azerbaycan'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

"Son gelişmelerden duyduğumuz üzüntüyü dile getirmek için Tiflis'e geldim" diyen Başbakan Erdoğan, durumu yakından izlediklerini çünkü Gürcistan'ın Türkiye'nin komşusu ve dostu olduğunu belirtti. Başbakan, Türkiye'nin Gürcistan'a insani amaçlı yardım gönderdiğini ve göndermeye devam edeceğini söyledi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ise basın toplantısında Rusya'nın, Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattını tehdit ederek, bölgede stratejik dengeyi değiştirmek istediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan daha önce Moskova'da Rusya liderleriyle yaptığı görüşmelerde de işbirliği önerisini dile getirmiş ve bölgesel dayanışmanın önemini vurgulamıştı. Erdoğan'ın ilk kez görüştüğü Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev, Turkiye ile Rusya arasında siyasi ve ticari ilişkilerin hızla geliştiğini belirterek, iki ülkenin, bölgesel siyasi sorunlar konusunda uyum içinde olmalari gerektiğini söylemişti. Rus Itar-Tass Haber Ajansı, görüşmeler sırasında Erdoğan'ın, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesi üzerinde patlak veren krizin giderilmesi için önerilerde bulunacağını söylediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG