Erişilebilirlik

Erdoğan Rusya'dan Gürcistan'a Gidiyor


Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan çatışmayı yakından izleyen Türkiye, bölgede kalıcı barış için gündeme getirdiği “Kafkas İstikrar Forumu’nu hayata geçirmeye çalışıyor. Forum için ilk öneriyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a götüren Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la birlikte Rusya’ya gitti. Erdoğan ve Babacan, Rusya’daki temasların ardından Gürcistan’a da geçecek.

Türkiye, Kafkaslar’da çatışmanın başlamasının hemen ardından taraflara ‘sağduyu’yla hareket edip, çatışmayı bitirme çağrısında bulunmuştu. Rus ve Gürcü yetkililerle görüştükten sonra uluslararası kamuoyunu özel bir ittifak etrafında biraraya getirmeye çalışan Türkiye, bunun için geliştirdiği ‘Kafkas İstikrar Formu’ önerisini önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a götürdü. Forumda, Amerika ve Rusya’nın da yeralmasının istikrarı güçlendireceğini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la birlikte Rusya’ya hareket etti. Moskova’da, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le görüşecek Erdoğan, Rusya’nın bölgedeki askeri operasyonları tamamen sonlandırmasını isteyip, ‘istikrar forumu’ önerisini Putin’le birlikte değerlendirecek. İki başbakanın gündeminde, Gürcistan’daki sivil halka yapılacak insani yardımların koordinasyonu ile igili son gelişmeler de var. Başbakan Erdoğan, Putin’le görüşmesinin ardından Tiflis’e de geçecek. Erdoğan’ın ziyareti ile ilgili Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Sayın Başbakanımızın Moskova ve Tiflis ziyaretlerinin, bölgede sürdürülebilir bir barış ve istikrar ortamının tesisine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir” ifadesine yer verildi.

Protestolar


Öte yandan Türkiye’de, Kafkaslar’daki çatışmaları protesto için çeşitli eylemler yapılıyor. Başkent Ankara’da, Ankara Kafkas Derneği üyesi bir grup, Gürcistan’ın Ankara Büyükelçiliği önünde ‘savaş karşıtı’ bir gösteri yaptı. Dernek yönetim kurulu üyesi Hasan Seğmen, yazılı bir açıklama okuyarak Gürcistan’ın Güney Osetya’ya dönük harekatını eleştirdi. Açıklamanın ardından üzerinde, "Oset soykırımını lanetliyoruz" yazılı çelenk, elçilik bahçesine atıldı. Ellerinde, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Adolf Hitler’in yanyana basılmış fotoğraflarının bulunduğunu dövizler ile Abhazya, Adige Cumhuriyeti ve Güney Osetya bayrakları taşıyan dernek üyeleri, çatışmalarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundular. İstanbul Harbiye’deki Gürcistan Konsolosluğu önünde toplanan bir grup da, Güney Osetya’ya yönelik harekata tepki gösterdi. Protestoya katılan gençler, savaşta ölenler için ağıt yaktı.

XS
SM
MD
LG