Erişilebilirlik

'Operasyon İki Haftada Tamamlanmalı'


Bu akşam Ankara’ya gidecek olan Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye’nin sınırötesi operasyonunun önümüzdeki iki hafta içinde tamamlanması gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı Gates, “Türkler operasyonu mümkün olduğu kadar kısa tutmalı ve Irak’tan ayrılmalı. Irak’ın egemenliği unutulmamalı,” diye konuştu.

Hindistan’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gates, PKK’yla mücadelede kapsamlı bir strateji izlenmesi gerektiğini de kaydetti. Amerika Savunma Bakanı, “Elbette güvenlik operasyonlarına ihtiyaç var. Ancak, PKK’nın bölgede hareket etmesine olanak tanıyan sorunları çözmek için ekonomik ve siyasi girişimlere de ihtiyaç var,” dedi.

Bu arada, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de, dün yaptığı basın toplantısında, sınır ötesi harekatının süresinin ve kapsamının sınırlandırılması çağrısını tekrarladı.

Casey, gazetecilerin sınırlı süreden neyi kastettiği konusundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

PKK’nın ortak bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Casey, Türkiye ve Irak arasında diyaloğun geliştirilmesini teşvik ettiklerini belirtti.

Davutoğlu: 'Çekilme Takvimi Yok'

Bu arada, Türkiye’den bir heyet Bağdat’a gitti. Heyette, Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan ve Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu bulunuyor.

Davutoğlu, PKK kuzey Irak’ta etkisiz hale getirilinceye kadar Ankara’nın bir çekilme takvimi vermeyeceğini açıkladı.

Davutoğlu, bu açıklamayı Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ile görüştükten sonra yaptı. Bağdat’taki Türk heyetinde Başbakanlık danışmanı Davutoğlu dışında Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan bulunuyor. Heyet, Irak devlet başkanı Celal Talabani ve Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker’la da görüşecek.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Türk askeri operasyonunun uzamasının bölgede vahim sonuçlar doğuracağını önesürerek harekatın hemen sona erdirilmesi talebini tekrarladı.

XS
SM
MD
LG