Erişilebilirlik

Kuzey Irak'a Kara Operasyonu


1 Aralık’tan beri Kuzey Irak’taki PKK üslerine hava saldırıları düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri , 21 Şubat akşamı kara operasyonu da başlattı.

TSK, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı 1 Aralık’tan beri belli aralıklarla sürdürülen hava operasyonlarının sayısı 7’yi bulmuşken, Amerika ve Irak hükümetinin bilgisi dahilinde Kuzey Irak’a kara operasyonu da gerçekleştirdi. 21 Şubat günü toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında hükümetle birlikte Kuzey Irak operasyonlarının ‘gerek görüldükçe’ sürdürülmesini kararlaştıran Genelkurmay Başkanlığı, kurul toplantısının hemen ardından kara operasyonunu da başlattı.

Operasyonu, 22 Şubat günü internet sitesinden yaptığı açıklama ile duyuran Genelkurmay Başkanlığı, TSK’nin 21 Şubat günü Türkiye saati ile 10.00-18.00 arasında belirlenen hedefleri karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar ile vurduğunu belirtti. Açıklamada, bu ateşli saldırıdan sonra aynı gün saat 19.00’dan itibaren Hava Kuvvetleri ile desteklenen bir sınır ötesi kara operasyonunun başlatıldığı dile getirildi.

TSK’ya ‘düşmanca harekette bulunmayan yerel unsurlar'ın operasyondan olumsuz etkilenmemeleri için ‘gerekli hassasiyet’in gösterileceğinin belirtildiği açıklamada “Irak’ın toprak bütünlüğüne ve istikrarına özel bir önem veren TSK, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurtiçine dönecektir” ifadesi yer aldı. Açıklamada, harekatın amacının bölgenin teröristler için kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasının önlenmesi olduğuna vurgu yapılırken, bunun Irak’ın istikrar ve iç barışına katkı sağlayacağının değerlendirildiği dile getirildi. TSK’nin kara operasyonuna 10 bin askerin katıldığı ve Kuzey Irak sınırı içinde 10 kilometre ilerlediği belirtiliyor.

Talabani’ye davet

Türk hükümeti kara operasyonunu Amerikan ve Irak yönetiminin bilgisi dahilinde yürütüyor. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin “Operasyondan haberimiz yok” açıklamasına karşın, Çankaya Köşkü’nden yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 21 Şubat akşamı Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği dile getirildi. Açıklamada, Gül’ün Talabani’yi hava operasyonunun amacı hakkında bilgilendirdiği, MGK’da Irak’la ilişkileri tüm alanlarda geliştirme yolunda karar alındığını Talabani’ye duyurduğu ve Talabani’yi Türkiye’ye davet ettiği dile getirildi. Talabani, Türk hükümetinin istemesine karşın Cumhurbaşkanı Sezer’in karşı çıkışı yüzünden Ankara’nın konuğu olamamıştı. Başbakanlık kaynakları, hava operasyonuyla ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’yi de bilgilendirdiğini duyurdu.

XS
SM
MD
LG