Erişilebilirlik

Operasyonlar Sürüyor


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuzey Irak'ta PKK terör örgütü hedeflerine yönelik kara harekatı sürüyor. Son yapılan açıklamaya göre çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin sayısı yediye yükseldi. Operasyonlarda şu ana kadar toplam 79 terörist öldürüldü.

Reuters haber ajansına bilgi veren PKK sözcüsü ise çatışmalarda 20 Türk askerin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Amerika'nın Sesi'ne demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, operasyonun en kısa zamanda tamamlanmasını istediklerini söyledi. Zebari, operasyonlar çerçevesinde herhangi bir hatanın bölgede gerginliğe yol açabileceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yaptığı açıklamalarla üçüncü gününe giren kara operasyonuyla ilgili kamuoyunu düzenli olarak bilgilendiriyor. Yapılan son açıklamada, kuzey Irak’ın dört ayrı kesiminde PKK unsurlarıyla sağlanan temasın halen sürdüğü belirtilirken, bu temas sırasında içerisinde ağır uçaksavar silahların da bulunduğu, PKK’lılara ait çok sayıda silah mevzisinin tahrip edildiği duyuruldu. Açıklamada, operasyonun ‘kararlılıkla’ sürdürüldüğünü vurgulanırken, şöyle denildi:

“23 Şubat 2008 günü devam eden operasyonlarda, uçaklar ve uzun menzilli silah ateşleri sonucu saf dışı bırakılanlar hariç, 35 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bu sonuçlara göre, iki gün içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79'a ulaşmıştır.”

Irak’ın Toprak Bütünlüğüne Saygı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk hükümeti kara operasyonu konusunda tüm dünyayı bilgilendirmeyi de sürdürüyor. Ankara’yı ziyaret eden Ürdün Dışişleri Bakanı Selahhaddin Beşir ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türkiye’nin kara operasyonunu sürdürürken Irak’ın toprak bütünlüğüne saygıyı ön planda tuttuğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini ‘önemsediği’ni söyleyen Babacan, operasyonun hedefinin PKK olduğu mesajını yineledi. Babacan, operasyona paralel bir biçimde Türkiye’nin yoğun bir diplomasi trafiği de yürütüp terörle mücadeleye tüm dünyayı ortak etmek için çalıştığını belirtirken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’i de operasyon konusunda bilgilendirdiğini dile getirdi.

Talabani'nin Ankara Ziyareti Ertelenebilir

Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyesini kabul ettiği, ancak operasyonlar nedeniyle ziyaretin ertelenebileceği bildirildi.

ABD: Operasyon Sınırlı Olmalı; Dayanışma İçindeyiz

Washington yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü hedeflerine yönelik kara harekatının, “süresinin ve kapsamının sınırlı” olması çağrısında bulundu. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye’yle PKK'ya karşı dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Afrika’daki temaslarını tamamladıktan sonra dün akşam bir basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Rice, Irak topraklarının Türkiye’ye saldırı düzenlenmesinde kullanılamayacağını kaydetti.

Rice, bununla birlikte Irak’ın istikrar içinde olmasının Türkiye’nin de çıkarına olduğunu belirtti ve istikrarı bozacak adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, operasyonun mümkün olduğu kadarıyla kısa süreli olmasını temenni ettiklerini ve Irak’la Türkiye’nin bu sorunla mücadelede birlikte çalışmasını istediklerini dile getirdi.

Beyaz Saray, Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalardaki ortak nokta operasyonun sınırlı kalması çağrısı oldu.

Genelkurmay Başkanlığı Açıklaması:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyinde icra edilmekte olan sınır ötesi harekatta; 23 Şubat 2008 günü saat 17:00 itibarıyla, bölgenin dört ayrı kesiminde terörist unsurlarla sağlanan temas halen devam etmektedir.

İçerisinde ağır uçaksavar silahlarının da bulunduğu, teröristlere ait çok sayıda silah mevzii tahrip edilmiştir.

Ayrıca, bölgede savunma maksadıyla hazırlanmış tahkimli mevziler tahrip edilmiş; içlerinde bulunan teröristler ise silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

Birliklerin ilerleme istikametinde tespit edilen önemli miktarda uzaktan komutalı el yapımı patlayıcı madde ve mayın, bulundukları yerlerde imha edilmiştir.

Değişik bölgelerde tespit edilen sığınak ve mağara gibi terörist barınma tesisleri; Hava Kuvvetleri uçakları, silahlı helikopterler ve kara ateş destek vasıtalarıyla kullanılamaz hale getirilmiş; tesislerin içerisinde bulunan bol miktardaki mühimmat ile patlayıcı madde stokları tahrip edilmiştir.

23 Şubat 2008 günü devam eden operasyonlarda, uçaklar ve uzun menzilli silah ateşleri sonucu saf dışı bırakılanlar hariç, 35 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bu sonuçlara göre, iki gün içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79'a ulaşmıştır. Bugünkü çatışmalarda 2 personelimiz şehit olmuştur. Harekat kararlılıkla sürdürülmektedir."

XS
SM
MD
LG