Erişilebilirlik

Operasyon: AB'nin Kaygısı Artıyor


Türkiye’nin PKK’yla mücadele kapsamında Kuzey Irak’ta başlattığı hava destekli kara operasyonuyla ilgili olarak yaptığı ılımlı açıklamalarla dikkat çeken Avrupa Birliği, son açıklamasında “endişe tonunun” bir derece yükseldiğini hissettirdi. AB Dönem Başkanı Slovenya tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den askeri operasyonu ana amaç olan “Türk halkının terörizmden korunmasıyla” sınırlı tutması istendi.

Slovenya tarafından AB adına yapılan yazılı açıklamada “AB Dönem Başkanlığı, Türk ordusunun 21 Şubat 2008’de Irak topraklarında başlattığı operasyonu büyük endişeyle izlemektedir,” denildi. Açıklamada, Türkiye’nin vatandaşlarını terörizmden koruma ihtiyacının anlaşıldığının altı çizilse de Ankara’dan orantısız askeri güç kullanımından kaçınması, Irak’ın toprak bütünlüğüne, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi talep ediliyor. “AB Dönem Başkanlığı, Türkiye’ye askeri eylemlerini ana amaç olan Türk halkının terörizmden korunması için mutlaka gerekli olan eylemlerle sınırlandırması çağrısında bulunur” ifadelerinin yer aldığı açıklamada uluslararası ortaklar ve özellikle de Irak Hükümeti’yle diyaloğun sürdürülmesi istendi.

Operasyon Avrupa Parlamentosu nezdinde de ses getirmeye başladı. Bu çerçevede çarşamba günü Birleşik Sol Grup üyeleri Luisa Morgantini, Vittorio Agneletto ve Feleknas Uca’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bir basın toplantısında AB’den Türkiye’yi kınaması talep edilecek. Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve soruna siyasi çözüm bulunması amacıyla Kürtlerle doğrudan diyaloğa girmesi de diğer istekleri oluşturacak. Basın toplantısında Kürt Enstitüsü Başkanı Derviş Fero, Avrupa’daki Kürt Dernekleri Konfederasyonu’ndan Felat Semerkan ve Türkiye’nin hakkında kırmızı bülten çıkarttığı Kürt Ulusal Kongresi’nden Ahmet Dere’nin de görüşlerini açıklaması bekleniyor.

Kürt sorunu, 3-4 Mart’ta yeni anayasa çalışmaları bağlantısıyla bir kez daha AP gündemine gelecek. Sosyalistler, Liberaller ve Yeşiller’in ev sahipliği yapacağı toplantıda AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, anayasa reformu konusundaki görüşlerini iletecek. İlk gününde siyasi partilerin ve gazetecilerin anayasal reform ve Kürt sorunuyla ilgili görüşlerine odaklanılacak olan toplantının ikinci gününde ana temayı “yeni anayasa, sivil toplum ve kültürel özgürlükler” oluşturacak.
XS
SM
MD
LG