Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Harekat İçin Yetki İsteyeceğiz'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin sınırötesi harekat için meclisten yetki isteyeceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için hükümete yetki verecek tezkerenin bugün ve ya bayramdan sonra meclise gönderilebileceğini söyledi. Tezkerenin bir yıllık olacağını belirten Erdoğan, terörle mücadele konusunda Amerika’dan beklenen desteğin de gelmediğinden yakındı.

Terörle Mücalede Yüksek Kurulu’nun, Doğu ve Güneydoğu’da üstüste yaşanan terör olaylarından sonra PKK’ya karşı mücadelede alınacak ek önlemler arasında sınır ötesi operasyonu da sayarak ilgi kurumlara yetki verilmesini kararlaştırmasının ardından Ankara’da gündem, sınır ötesi operasyon için çıkarılacak tezkereye kilitlendi. Dün, günün ilk saatlerinde tezkere için hazırlıkların başladığını söyleyip, siyasi kulisleri hareketlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, akşam CNN-Türk televizyonuna tezkerenin bugün ya da bayramdan sonra meclise geleceğini açıkladı.

Erdoğan, meclisten çıkacak bir tezkerenin sınır ötesi operasyonun hemen gerçekleştirileceği anlamına gelmeyeceğinin işaretini de, böylesi bir operasyonun Türkiye’ye ne kadar fayda getireceği konusundaki değerlendirmelerin süreceğini söyleyerek verdi. Erdoğan, tüm değerlendirmelerin Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli bir biçimde yürütüldüğünü kaydetti ve bu değerlendirmelere 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısı ile kendisinin Amerika seyahatinden çıkacak sonuçların da etkisi olacağını anlattı.

Kuzey Irak’ta 3 bin 500 terörist olduğunu söyleyen Erdoğan, terörle mücadele konusunda yalnız Amerika’dan değil Irak’tan da beklenen somut adımların gelmediğinden yakındı. “Irak’ın siyasi bütünlüğü üzerinde

herhangi bir amacımız veya orada operasyon yapma diye bir derdimiz yok” diyen Erdoğan, Irak’lı Kürt liderler Celal Talabani ile Mesud Barzani’nin açıklamalarına karşı olduğunu söyleyen Amerikan yönetimini de eleştirdi. Erdğan, eleştirisini “Şimdi Amerikalı dostlarımızı dinliyoruz, ’karşıyız’. Karşıysanız o zaman tavrınızı ortaya koyun, gereğini yapın. Yapmıyorsanız biz yapalım” sözleriyle dile getirdi.

Amerika Türkiye’yi PKK’ya karşı kuzey Irak’ta tek yanlı askeri operasyon düzenlememesi için uyardı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, tek yanlı eylemlerin, sorunun çözümü için çare olmadığını söyledi. Sözcü, bölgede terörle mücadele konusunda Irak ve Türkiye’nin işbirliği yapmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

CHP: Saatli bomba

Hükümetin tezkere ile ilgili hazırlıkları, diğer partilerin de gündeminde. Ana muhalefetteki CHP’nin lideri Deniz Baykal, partisinin meclise gelecek tezkereye ‘tereddütsüz’ onay vereceğini söylese de, hükümetin çalışmalarına ‘şüpheyle’ yaklaştıklarını söyledi. Baykal, tezkereyi çıkartacak hükümetin, sınır ötesi operasyonu da uygulaması gerektiğini söylerken, aksi durumda tezkerenin ‘saatli bomba gibi elde patlayacağı’nı öne sürdü.

MHP lideri Devlet Bahçeli de meclise gelecek tezkereye destek vereceklerini söyledi. Bahçeli, sınır ötesi operasyon konusunda da ‘geç kalınmaması’nı istedi. Bahçeli’nin bu isteğini destekleyen sözler BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’ndan da geldi. Yazıcıoğlu, sınır ötesi operasyon konusunda bugüne kadar ‘geç kalındığı’nı belirtirken, DSP’li milletvekilleri de hükümetin tezkereyi uygulama konusunda kararlı olması görüşünü savundular.

ÖDP ve DTP ise tezkere konusunda diğer partilerden farklı görüşler ortaya attılar. DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncer, sınır ötesi operasyonun sorun çözücü olamayacağını savundu. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da, sınırı korumak için sınırın ötesine geçmeye gerek olmadığını söyledi ve hükümetin şiddeti değil barışı düşünmesini istedi.

XS
SM
MD
LG