Erişilebilirlik

Talabani'dan Irak Raporuna Sert Eleştiri


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerikalı üst düzey uzmanlarca hazırlanan ve Washington’un Irak politikasında ciddi değişiklikler yapılması çağrısında bulunan raporu sert bir dille eleştirdi.

Bağdat’ta gazetecilere açıklama yapan Talabani, Irak Çalışma Grubu’nun raporunun adil olmadığını söyledi. Talabani raporun, Irak’ın egemenliği ve anayasasına zarar verecek ‘tehlikeli maddeler’ içerdiğini savundu.

Talabani, özellikle eski Baas partisi yöneticilerinin ulusal uzlaşma çabalarına dahil edilmesi yönündeki önerilere karşı çıkıyor. Bu öneriyi Sünni Iraklılar memnunlukla karşılamıştı. Celal Talabani, Irak güvenlik kuvvetlerini eğitecek Amerikan askerlerinin sayısını artırma yönündeki öneriye de itiraz etti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği başkanıyken, Irak’a cumhurbaşkanı olarak atanan Celal Talabani, diğer Kürt liderler gibi, Irak’ın petrol gelirlerinin paylaşılması önerisine de karşı çıktığını belirtti.

Rapor, Amerika eski Dışişleri Bakanı James Baker ve eski Kongre üyesi Lee Hamilton’un başkanlığını yaptığı Irak Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştı. Başkan Bush, yönetiminin Irak politikasını sert biçimde eleştiren raporda yeralan önerileri, dikkatle inceleyeceğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG