Erişilebilirlik

El Hekim ABD Askerlerinin Kalmasını İstedi


Başkan Bush, Beyaz Saray’ı ziyaret eden Iraklı Şii lider Abdülaziz el Hekim’e, İran ve Suriye’nin, Irak hükümetini zayıflatan yıkıcı tutumlarına son vermesi gerektiğini söyledi.

Bir Beyaz Saray görevlisine göre, Bush ayrıca Şii lidere, Irak’ta gelişmenin yavaşlığından duyduğu memnuniyetsizliği de iletti.

El Hekim, İran yanlısı İslam Devrimi Yüksek Konseyi Partisi'nin başkanı. Bakan olmamasına rağmen El Hekim, partisinin binlerce militandan oluşan askeri kanadı Bedir Tugayları nedeniyle önemli nüfuza sahip.

Iraklı Şii lider Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştükten sonra Amerikan askerinin geri çekilmemesini, bunun yerine Irak hükümetine daha çok askeri yetki tanınmasını istedi.

Başkan Bush daha sonra Fox televizyonuyla yaptığı mülakatta, Iraklıların kendilerini bekleyen iyi bir geleceği olmasına rağmen, neden birbirlerini öldürdüklerini anlayamadığını söyledi.

Öte yandan Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey ve Büyükelçi Zalmay Halilzad ortak bir açıklamayla Iraklıları mezhep çatışmalarına son vermeye çağırdı. İki Amerikalı yetkili, Bağdat’taki son bombalı eylemler ve intikam saldırılarını şiddetle kınadı.

Açıklamada, Iraklılar misillemeden ve ülkeyi yıkmak isteyenlere alet olmaktan kaçınmaya da çağrıldı.

Bağdat’ta son olarak bir radyo muhabiri evinin önünde vurularak öldürüldü.

Irak’ın batısında bir göle pazar günü zorunlu iniş yapan Amerikan askeri helikopterinde, 4 askerin öldüğü açıklandı. Üç askerin de kayıp olduğu bildirildi.
XS
SM
MD
LG