Erişilebilirlik

Bush: "İran ve Suriye İle Görüşebiliriz"


Başkan Bush Irak savaşına çözüm çerçevesinde ve bazı koşullar altında Suriye ve İran’la görüşebileceğini açıkladı.

Irak Çalışma Grubu raporunda Ortadoğu bölgesinin sorunlarını çözmek amacıyla Amerika’nın İran ve Suriye ile görüşmesini istiyor. Başkan görüşmeden önce Tahran ve Şam’ın teröristlere para yardımını kesmesi, Irak hükümeti ile ekonomisini desteklemeyi taahüt etmesi gerektiğini bildirdi. Bush şu ana kadar İran ve Suriye’yle görüşmeyi reddediyordu.

Başkan Bush dün Beyaz Saray’da İngiltere Başbakanı Tony Blair’le görüştü. Irak Çalışma Grubu’nun raporunu değerlendirdiklerini bildiren Bush, önerileri, ciddi biçimde incelemeye değer bulduklarını söyledi.

Blair’le ortak basın toplantısı düzenleyen Bush Irak’taki gelişmeleri, “rahatsızcı edici” ve“kötü” diye niteledi. Bush Irak dışındaki yaşayan radikal unsurların şiddeti daha da artırdığını savundu.

Irak Çalışma Grubu, ülkede istikrar sağlanması için Suriye ve İran gibi komşu ülkelerin de dahil edildiği bir destek grubu kurulmasını öneriyor. Başbakan Blair ise, Çalışma Grubu’nun raporunu “ilerleme yolunda güçlü bir adım” diye niteledi.

Bu arada Başkan Bush, Başbakan Blair’in İsrail ve Filistinlilerle görüşmek üzere bir süre sonra Orta Doğu’ya gideceğini açıkladı. Çalışma Grubu’nun raporu, Irak’taki istikrarın Orta Doğu’da kapsamlı barış sağlanmasına bağlı olduğunu da belirtmişti.

XS
SM
MD
LG