Erişilebilirlik

Laricani: 'ABD Samimi Değil'


İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani Amerika’nın PKK konusunda Türkiye’ye karşı samimi olmadığını savundu. Ankara’da temaslarda bulunan Laricani, Amerikalıların Musul ve Kerkük’te PKK’lılarla görüştüklerini öne sürdü. Amerikan Büyükelçiliği ise Laricani’nin iddialarını yalanladı.

Uluslararası toplumla İran arasında bu ülkenin nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan gerginlik sürerken, İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerecisi Ali Laricani bugün Ankara’da temaslarda bulundu. Laricani, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’la görüştü.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani görüşmelerinin ardından Hilton Otelinde bir basın toplantısı düzenledi. Laricani, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na taraf olduklarını ve bu anlaşmaya bağlı olduklarını vurguladı. Laricani, birçok denetimcinin İran’ın nükleer tesislerini defalarca denetlediklerini ifade etti ve “ şeffaf bir nükleer dosyamız var” diye konuştu. İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sevk edilmesini “skandal” olarak niteleyen İranlı yetkili nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan problemlerin çözülmesi için her türlü yapıcı öneriye sıcak baktıklarını vurguladı ve, “ biz bu sorunun diplomatik yolla çözülmesini istiyoruz.” dedi. Laricani, konuşmasında Amerika’yı eleştirdi ve Amerika’nın yanlış adımlar attığını söyledi. Ali Laricani ayrıca, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın bir takım güçlerin elinde oyuncak olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Laricani bugün NTV televizyonuna da önemli açıklamalar yaptı. Amerika’nın PKK konusunda Türkiye’ye karşı samimi olmadığını savunan İranlı yetkili, Amerikalıların Musul ve Kerkük’te PKK’lılarla görüştüklerini öne sürdü. Nükleer faaliyetleri konusunda, Amerika’nın İran’a müdahalesinin doğru olmayacağını da söyleyen Ali Laricani, “böyle bir yanlış Amerika’yı bölgede zora sokar” diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Amerikan Başkanı Bush’a bir mektup gönderdiğini de doğrulayan Laricani, ancak bunun Tahran’ın bir geri adımı olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Bu arada, Amerikan Büyükelçiliği Amerika’nın Musul ve Kerkük’te PKK’yla görüştüğünün doğru olmadığını belirterek, Laricani’nin bu iddialarını yalanladı.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler komitesinden bir heyeti kabul etti. Dışişleri Bakanı Gül, Amerikalı heyete Laricani’yle yapacağı görüşmede İran’ın nükleer faaliyetlerinde daha şeffaf olması ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği yapması çağrısında bulunacağını ifade etti.

Bugün Ankara’da İran’la ilgili görüşlerinin sorulduğu bir başka yetkili ise Amerika’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki temsilcisi Greg Schulte oldu. Ankara’daki gazetecilerin telekonferans yoluyla Amerika’dan sorularını yanıtlayan Schulte, İran'a ''adım adım diplomasi'' yöntemini uyguladıklarını, henüz bu aşamada yaptırımların gündemde olmadığını, İranlı liderlere ''bir tercih'' şansı tanıdıklarını söyledi. Schulte, amaçlarının İran halkını cezalandırmak değil, İran yönetimine açık bir mesaj göndermek olduğunu vurguladı.

Ankara, Batı ile İran arasında, bu ülkenin nükleer faaliyetleri konusunda yaşanan problemin diplomatik yollarla çözülmesini istiyor. Bugün başkente temaslarda bulunan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’ye Türk yetkililer tarafından, “şeffaf olun ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapın” mesajları verildi.

XS
SM
MD
LG