Erişilebilirlik

İran'dan Gerginliği Giderecek Öneriler


İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Başkan George Bush'a iki ülke arasındaki gerginliği gidermeyi amaçlayan yeni öneriler sundu.

İran Dışişleri Bakanlığı, önerileri içeren mektubun, İsviçre’nin Tahran Büyükelçiliği aracılığıyla Washington'a iletildiğini açıkladı.

Hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, Ahmedinejad'ın, mektubunda, dünyadaki mevcut durumu değerlendirdiğini ve sorunlara çözümler önerdiğini söyledi.

1979 yılındaki İran devriminden bu yana ilk kez bir İran Cumhurbaşkanı, Amerika Başkanına mektup gönderiyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1980 yılında Tahran'daki ABD büyükelçiliğinin öğrenciler tarafından işgal edilip 52 Amerikalının rehin alınmasından sonra kesilmişti.

Kahire Üniversitesi’nden siyaset bilimi uzmanı Amal Hamada, 26 yıllık bir aradan sonra iki ülke arasında doğrudan iletişim olasılığının son derece önemli olduğunu söyledi: “İki ülkenin liderleri doğrudan iletişim kurabilirlerse, bu, kesinlikle sorunun çözümü için yeni seçenekler bulunduğu konusunda umut verir.”

Amerika İstihbarat Daireleri Başkanı John Negroponte, mektubun zamanlamasına dikkat çekerek, Güvenlik Konseyi’ni etkilemeyi amaçladığını söyledi.

Bu arada Tahran hükümeti, Birleşmiş Milletler’in, nükleer programına yapacağı bir müdahalenin yasa dışı olacağını ve Batı ile arasında gerilime yol açacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad resmi haber ajansı tarafından yayınlanan mesajında, Birleşmiş Milletler’e sunulan karar tasarısını yasadışı olarak niteledi.

Öte yandan Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya dışişleri bakanları New York’ta İran konusunu görüşüyor.

'ABD İran'a Ekonomik Baskı Uygulayacak'

Amerika’nın, İran’ın nükleer programını durdurmak için, Tahran’a ekonomik açıdan baskı yapmayı planladığı bildiriliyor.

Financial Times gazetesi ve Fransız Haber ajansının Washington’daki adı açıklanmayan yetkililere dayandırdığı habere göre, Amerika bazı hükümetler ve bankalardan İran’la ilişkili kurumlara para transferi yapmamalarını istiyor.

Aynı yöntem Kuzey Kore’nin nükleer programını durdurmak için de kullanılmıştı.

İran nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunurken, Batılı ülkeler Tahran’ı gizlice nükleer silah geliştirmekle suçluyor.

İran'da Patlama

İran’ın Kirmanşah kentinde valilik ve ticaret odası binalarında iki bomba patladı. En az iki kişinin yaralandığı bildirildi.

Yetkililer patlamaların nedenini araştırıyor. Patlamaların sorumluluğunu üstlenen olmadı.

Tahran’ın güneyinde ve Irak sınırındaki Kirmanşah’ta nüfusun büyük bölümü Kürtlerden oluşuyor.

XS
SM
MD
LG