Erişilebilirlik

Erdoğan İran'ı Uyumlu Olmaya Çağırdı


Dün resmi bir ziyaret için Ankara’da bulunan Ürdün Başbakanı Maruf El-Bahit, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye ve Ürdün Başbakanları gazetecilerin İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin sorularını da yanıtladılar.

Başbakan Erdoğan, İran’ın nükleer çalışmalarına sivil amaçlı devam etmesinin en doğal hakkı olduğunu söyledi ancak “olaya kitle imha silahları perspekitifinden bakıldığı zaman bunu desteklemek mümkün değil” dedi.

Erdoğan, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile daha şeffaf bir çalışma içinde olması gerektiğini de söyleyerek, Türkiye’nin İran’a bunu sıklıkla tavsiye ettiğini kaydetti. İran’ın Avrupa Birliği ülkeleriyle kesintiye uğrayan müzakerelerinin aynı şeffaflık içerisinde yürütülmesini istediklerini de belirten Başbakan, İran’ın daha ılımlı ve uyumlu çalışmasının gerek dünya gerekse bölge barışı için önemli olduğuna dikkat çekti.

Ürdün Başbakanı Maruf El-Bahit ise aynı soruya, bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini söyleyerek yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan dün İran’a nükleer çalışmaları konusunda daha ılımlı ve uyumlu olması gerektiği çağrısını, Londra’da Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Çin’den diplomatik temsilcilerin İran’ın nükleer programıyla ilgili olası önlemlerini görüşürlerken yaptı.

Türkiye, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda Avrupa Birliği ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğine gitmesini sıklıkla tekrarlıyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan geçen haftasonu yapılan açıklamada da, “İran’ın tam ve şeffaf işbirliğine gitmesini ümit ediyoruz” denilmişti.

Orgeneral Wald Ankara'da

Bu arada, Ankara ve Washington arasındaki sık ziyaretler sürüyor. Bugün Amerika’dan Ankara’ya önemli bir üst düzey askeri ziyaret yapılıyor. Amerika’nın aralarında İran dahil Avrupa, Afrika ve Asya’nın bir bölümü ile Ortadoğu’da 91 ülkeyi takip altında tutan Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın Komutan Yardımcısı Orgeneral Charles Wald bugün Ankara’da .Orgeneral Wald, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle görüşüyor. Wald’ın yapacağı görüşmelerde, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Amerikalı Orgeneral’in temaslarında ayrıca, terör örgütü PKK ile ilgili gelişmelerin de değerlendirilmesi öngörülüyor.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan ise, 23-27 Ocak tarihleri arasında Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’nin davetlisi olarak Washington’a gidiyor. Dün Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 23 Ocak Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşecek olan Alpogan’ın aynı gün Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile bir araya geleceği bildirildi. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Amerika temaslarında ayrıca, Savunma Bakanlığı Savunma Politikasından Sorumlu Müsteşar Büyükelçi Eric Edelman ve Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Nicholas Burns ile de görüşecek. Yapılan açıklamada, Alpogan’ın Washington’da bazı düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapacağı da bildirildi ve görüşmelerinde Türkiye-Amerika ilişkilerini ilgilendiren konular ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı belirtildi.

XS
SM
MD
LG