Erişilebilirlik

Tahran Üzerindeki Baskı Artıyor


İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin İran’a nükleer programından ötürü yaptırım uygulanmasını görüşmek üzere Uluslararası Atom Enerji Daire’sini olağanüstü toplantıya çağırmayı planladıklarını açıkladı.

Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Çin’den diplomatik temsilciler, İran’ın nükleer programıyla ilgili önlemleri görüşmek üzere dün Londra’da biraraya geldi. Diplomatlar, İran’ın uranyum zenginleştirmeye başlamak için attığı adımlardan kaygı duyduklarını açıkladılar ve İran’ı uranyum zenginleştirme programına tamamen son vermeye çağırdılar.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de, İran’ın henüz kendi yaptıkları öneriyi tamamen reddetmediğini, bundan dolayı da diplomatların bu ülkeyle ilgili karar alırken, dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi. İran’ın nükleer silah üretebilecek uranyuma sahip olmasını istemeyen Rusya, düşük değerde uranyumu zenginleştirme işlemini kendisi yapmayı önermişti. Rusya bu öneriyle, Amerika ve Avrupa Birliği’nin İran’a karşı tavrını yumuşatmayı amaçlıyor.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Batılıların İran’la ilgili tezine yaklaştığını söyledi.

İran’dan büyük miktarda petrol satın alan Çin ise, konunun Tahran’la hala müzakere edilmesinden yana tavır sergiliyor. İran, bir yandan nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu söylüyor, diğer yandan en üst düzey yetkililerinin ağzından, İsrail devletinin yeryüzünden silinmesi gerektiğini savunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, nükleer programının barışçı olduğu konusunda ikna sorumluluğunun, İran’a düştüğünü bildirdi. İran’ın Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesini savunan Straw, yaptırım uygulama ya da uygulamama kararının Konsey’e ait olduğunu söyledi:

“Elimizde Güvenlik Konseyi’ne havale edilmiş birçok örnek vardır. Bu örneklerin bazılarında Konsey’in aldığı kararlar yaptırım uygulanmasını öngörmemiştir.”

Liberya’da açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise, İran’ın son nükleer faaliyetleriyle “çizgiyi aştığını” söyledi ve uluslararası toplumdan, bu konuda acil önlem almasını istedi.

XS
SM
MD
LG