Erişilebilirlik

'İran'ın Nükleer Silah Edinmesine İzin Vermeyiz'


İsrail başbakan vekili Ehud Olmert, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Ariel Şaron’un geçirdiği beyin kanamasından sonra başbakanlık görevini devraldıktan sonra ilk basın toplantısını düzenleyen Ehud Olmert, “düşman niyetli” diye tanımladığı ülkelerin kitle imha silahı edinmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad birkaç ay önce İsrail devletinin haritadan silinmesi gerektiğini söylemiş ve İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını inkar etmişti. Bu açıklamalar, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili kaygıları artırmış bulunuyor.

Bu arada İsrail, İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesine Rusya’yı ikna edebilmek için Moskova’ya güvenlik uzmanlarından oluşan bir heyet gönderdi. .

İngiltere: 'İran, Rusya'nın Teklifi Konusunda Samimi Değil'

İngiltere, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemini Rusya’da yapma önerisine gösterdiği olumlu tepkinin samimi olmadığını ileri sürdü.

Rusya, Tahran hükümetine, Batının kaygılarını gidermek için uranyum zenginleştirme işleminin Rus tesislerinde yapılmasını önermişti.

Üst düzey bir İngiliz yetkiliye göre İran’ın gerçek amacı uluslararası toplumu oyalayarak zaman kazanmak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün, öneriyle ilgili olarak gelecek ay İran’la resmi görüşmeler yapılacağını açıkladı.

Lavrov: Anlaşmazlık Müzakerelerle Çözülebilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili anlaşmazlığın müzakere yoluyla çözümlenebileceğini söyledi. Lavrov, Moskova’da yaptığı basın toplantısında, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemine ara vermemesi halinde müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını beklememesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Zenginleştirilmiş uranyum nükleer elektrik santrallerinde kullanıldığı gibi nükleer silah yapımında da kullanılabiliyor. İran nükleer enerji programının petrole bağımlılığını azaltmayı amaçladığını savunuyor. Başta Amerika olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ise İran’ı gizlice atom bombası imal etmeye çalışmakla suçluyor.

İran’daki nükleer tesisleri inşa eden Rusya, Batılı ülkelerin kaygılarını gidermek için, Tahran hükümetine uranyum zenginleştirme işlemini Rusya’da yapmasını önerdi. Dışişleri Bakanı Lavrov, öneriyle ilgili olarak gelecek ay ortalarında İran’la resmi görüşmeler yapılmasının planlandığını açıkladı.

Rus Dışişleri Bakanı hedefin yapıcı dialogla nükleer silahların yayılmasını önlemek olduğunu söyledi ve devamla “soruna hep birlikte çözüm bulunacağından eninim” dedi. Devlet Başkanı Vladimir Putin de, İran'ın Rusya'nın uranyum zenginleştirmeyle ilgili önerisini reddetmediğini vurgulamıştı. Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ''İranlı ortaklarımıza Rusya'da ortak girişim yapmamızı önerdik” demiş ve önerinin hala masada olduğunu vurgulamıştı. Putin gibi Dışişleri Bakanı Lavrov da bugünkü basın toplantısında İran’dan “ortak” diye söz etti.
Bu arada Çin hükümeti de İran’la ilgili anlaşmazlığa müzakere ve diplomatik yollardan çözüm bulunması gerektiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kuang Çuan, ülkesinin soruna çözüm bulmaya çalışacağını söyledi ve tüm taraflardan İran'ın Almanya, İngiltere ve Fransa’yla ile tekrar müzakerelere başlaması için çaba göstermelerini istedi. Sözcü Kuang, dün Londra'da yapılan toplantıya atıfta bulunarak, toplantıda müzakere sürecine geri dönülmesi konusunda görüş birliğine varıldığına dikkati çekti.

Londra’daki toplantıya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’yla Almanya katılmıştı. Toplantıda, anlaşmazlığın, İran’a karşı yaptırım uygulanabilmesi için, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesi konusunda görüş birliğine varılamadığı öğrenilmişti.

Öte yandan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricni, Rusya’nın önerisinin incelendiğini belirtti ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu üyesi olarak, İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını kendi topraklarında kullanmak istediğini vurgulamıştı. Laricani, İran'ın ihtiyaç duyacağı nükleer yakıtın bir kısmını yurt dışından temin edebileceğini belirtti ve İran’ın ulusal güvenliğinin yakıtı kendi imkanlarıyla üretmesini gerektirdiğini söyledi.

Nükleer araştırmalarına geçen hafta yeniden başlayan İran’a yönelik baskılar artıyor. Batılı ülkeler, Güvenlik Konseyi nezdinde, İran’a uluslararası yaptırım uygulanmasını görüşüyor. Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Çin ve Rusya’ysa, İran’a yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Ancak İran uzmanı Arif Keskin, Moskova ve Pekin’in, Tahran’ın nükleer bir güç olmasına karşı çıktığını belirtiyor.

Ankara’daki Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Keskin, İran’ın nükleer bir güç olmasının bölgesel yansımalarını Alparslan Esmer'e değerlendirdi. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG