Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Seçim Tartışması


Azerbaycan Seçim Komisyonu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in iktidar partisinin seçimi kazandığını açıkladı. Muhalefet ise seçimlerde büyük çapta hile yapıldığını öne sürüyor.

Komisyon Başkanı Muzakir Panakhov Yeni Azerbaycan Partisi’nin 125 sandalyeli parlamentoda en az 58 sandalye kazandığını, geri kalan sandalyelerin de muhalefet ve bağımsız adaylar arasında paylaşıldığını söyledi.

Panakhov, seçimin adil ve şeffaf olduğunu, usulsüzlüklerin sonucu değiştirecek boyutlarda olmadığını savundu.

Muhalefet lideri Ali Kerimli ise seçimin halkın iradesini yansıtmadığını öne sürerek sonuçlar değiştirilinceye kadar barışçı gösteri yapacaklarını duyurdu.

Seçimleri çok sayıda bağımsız gözlemci ancak izledi ancak hile iddialarıyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Bakü’de bulunan NTV muhabiri Yunus Şen Aydan Kızıldağlı’ya izlenimlerini anlattı. Söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Demokrasi Sınavı

Azerbaycan, Kafkaslar’ın zengin petrol ve gaz kaynaklarına sahip bulunmasına karşın en yoksul, yolsuzluğun ise en yaygın olduğu ülkelerden birisi. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandığında bu yana üçüncü kez seçim düzenlenen ve bir diğer ifadeyle “Demokrasi sınavından” geçen Azerbaycan’daki seçimleri bin 500’e yakın uluslararası gözlemci izledi. Avrupa Konseyi Demokratlar Grubu heyetinin üyesi olarak Bakü’de bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, seçimlere ilişkin gözlemlerini Fuat Kozluklu’ya anlattı.

Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG