Erişilebilirlik

Azerbaycan'da Oy Sayımı Sürüyor


Azerbaycan’da bugün meclis seçimleri yapıldı. Muhalefet, 125 milletvekilliği için bin 500 adayın yarıştığı seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti ve sonuçlar iptal edilinceye kadar, ülkede geniş çaplı gösterilerin düzenleneceğini açıkladı.

Ana muhalefet liderlerinden Ali Kerimli, sandıklardaki pusulaların halkın iradesini yansıtmadığını söyledi. Kerimli, barışçıl gösteriler düzenleyeceklerini de kaydetti.

Hükümet yetkilileri, hile iddialarını kabul etmedi ve bazı yerlerde görülen münferit hileli oy kullanma vakalarının seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini söyledi.

Seçimleri çok sayıda bağımsız gözlemci izledi. Bu gözlemciler seçimlere katılım oranının yüksek olduğunu da bildirdi. Uluslararası gözlemciler hile iddialarıyla ilgili olarak, henüz resmi açıklama yapmadı.

Seçimler Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için demokrasi sınavı olarak nitelendiriliyordu.

İki yıl önce babasının ölümüyle işbaşına gelen İlham Aliyev, seçimlerin şeffaf ve adil bir ortamda yapılacağını söylemişti. Aliyev, bugünkü seçimler sonrasında yaptığı konuşmada da, demokratik reformların süreceğini söyledi.

Amerika da, özgür seçimlerin Washington’la Bakü arasındaki ilişkilerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını duyurdu.

Azerbaycan halkı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 2003 yılında bu görevi babası Haydar Aliyev'den devralmasından sonra bugün ilk kez sandık başında gitti. Meclisin 125 yeni üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde yaklaşık 1500 aday yarıştı. Adaylar arasında Aliyev'in eşi de bulunuyor.

Seçim Komisyonu Başkanı, gözlemcilerin de izlediği seçimde ciddi bir usulsüzlük yaşanmadığını söyledi. Muhalefet ise, sandıkların kapanmasından hemen sonra seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti. Muhalefet liderleri, seçimler öncesindeki açıklamalarında da Batı hükümetlerinin, seçimlerdeki usulsüzlükleri kendi çıkarları için görmezden geleceklerinden endişe ettiğini dile getirmişti.

Azerbaycan, Kafkaslar’ın zengin petrol ve gaz kaynaklarına sahip bulunmasına karşın en yoksul, yolsuzluğun ise en yaygın olduğu ülkelerden birisi. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandığında bu yana üçüncü kez seçim düzenlenen ve bir diğer ifadeyle “Demokrasi sınavından” geçen Azerbaycan’daki seçimleri bin 500’e yakın uluslararası gözlemci izledi. Avrupa Konseyi Demokratlar Grubu heyetinin üyesi olarak Bakü’de bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, seçimlere ilişkin gözlemlerini Fuat Kozluklu’ya anlattı.

Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısından dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG