Erişilebilirlik

Azerbaycan Seçim Sınavından Geçemedi


Avrupalı gözlemciler, Azerbaycan’daki seçimlerin uluslararası standartlara uygun yapılmadığını açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, oy sayımının adil olmadığını ve toplanma özgürlüğünün kısıtlandığını bildirdi. Azerbaycan hükümeti ise, dünkü seçimlerde bazı düzensizlikler görüldüğünü doğruladı, ancak bunların seçim sonuçlarını değiştirecek ölçekte olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in partisi Yeni Azerbaycan seçimleri kazandığını belirtiyor ancak muhalefet, seçimlerde hile yapıldığını söylüyor. Muhalefet partileri Çarşamba günü Bakü’de büyük bir protesto gösterisi yapılması çağrısında bulundu.

Azerbaycan Seçim Komisyonu da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in iktidar partisinin seçimi kazandığını açıkladı. Açıklamaya göre, Yeni Azerbaycan Partisi, 125 sandalyeli parlamentoda en az 58 sandalye kazandı, geri kalan sandalyeler de muhalefet ve bağımsız adaylar arasında paylaşıldı.

Değerli dinleyiciler Azerbaycan seçimlerini izleyen 600’den fazla AGİT gözlemcisi arasında eski bakanlardan Ahmat Tan da vardı. AGİT’in Parlamenterler Asamblesi eski başkan yardımcılarından olan Tan’ın Azerbaycan seçimleriyle ilgili gözlemlerini Fuat Kozluklu'ya anlattı.

Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG