Erişilebilirlik

Başkan Bush Şaron'la Görüşecek


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Gazze’den çekilme planlarıyla Ortadoğu’daki gelişmeleri görüşmek üzere bugün Teksas’da Başkan Bush’la bir araya gelecek.

Başkan Bush’un Texas’taki çiftliğinde bir araya gelecek olan iki liderin ayrıca İsrail’in Batı Şeria’daki en büyük yerleşim merkezini genişletmesine ilişkin planını da ele alması bekleniyor.

İsrail, Kudüs yakınlarındaki Maale Adumim yerleşim merkezine 3500 yeni ev inşa edilmesi konusunda ısrar ediyor. Ancak Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu isteğin, Amerika’nın da destek verdiği “yol haritası” adlı barış planıyla çeliştiğini açıklamıştı.

Göreve gelmesinden bu yana Şaron’la 11’inci kez görüşecek olan Başkan Bush, geçen hafta konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Şaron’dan Filistin lideri Mahmud Abbas’la işbirliğine devam etmesini isteyeceğini söylemişti.

Başkan Bush, “Ariel Şaron’un barış yolunda kendine iyi bir ortak istediğini ve Filistin topraklarında demokrasinin yeşermesini umut ettiğine inanıyorum. Aynı umudu Filistin lideri Mahmud Abbas’ın da beslediğine eminim, bu yolda daha atılacak çok adım var ama bizler de ilerlemeyi sürdürüyoruz” dedi.

Başkan, ilerlemenin devamı için de Gazze’de güvenliğin sağlanması ve Filistinliler’in ekonomik kalkınması için uluslararası yardımların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Bush, Ortadoğu barışı için en uygun yolun Amerika, Avrupa, Birleşmiş Milletler ve Rusya tarafından hazırlanan yol haritası olduğunu da söylüyor. Başkan Bush'un, bu çerçevede bugünkü görüşmede Şaron’a Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri yapma planlarının yol haritasına ters düştüğünü de anlatması bekleniyor.

Şaron’un Gazze’den çekilme planının önündeki en büyük engel, evlerinden çıkarılacak Yahudiler’e ödenecek tazminatın büyüklüğü. Bu miktarın bir buçuk milyar Dolar’a ulaşabileceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG