Erişilebilirlik

Bush'tan İsrail'e: 'Yerleşim Birimlerini Genişletmeyin'


Başkan Bush, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’dan Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmemesini istedi.

Teksas’daki çiftliğinde Şaron’la görüşen Başkan, işgal altındaki Filistin topraklarına izinsiz inşa edilmiş tesislerin sökülmesini de talep etti..

Şaron, Gazze’deki yerleşim birimlerini boşaltırken, Kudüs yakınlarındaki bir yere 3,500 yeni ev inşa etmeyi düşünüyor.

Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yeni inşaatın Amerika’nın da desteklediği barış planıyla çeliştiği görüşünde.

Bu arada Gazze Şeridi’nde 3 Filistinli gencin İsrail askerleri tarafından öldürülmesiyle başlayan gerginlik devam ediyor. Filistinli militanlar olaya misilleme olarak Gazze Şeridi’ndeki Yahudi yerleşim birimlerine havan topu ve roket attı.

İsrailli askeri yetkililer, bu sabah düzenlenen saldırılarda yaralanan veya ölen olmadığını, ancak bazı evlerin hasar gördüğünü bildirdiler.

Başbakan Ariel Şaron, saldırıları, Şubat ayındaki zirvede sağlanan ateşkesin ihlali olarak niteledi. İsrail gazetelerine göreyse Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a saldırıların durmaması halinde ateşkesin biteceği uyarısında bulundu.

Filistin yönetimiyse, havan topu saldırısının istisna olduğunu savundu, Başbakan Ariel Şaron’u, Başkan Bush’la görüşmesinden önce gerginliği arttırmaya çalışmakla suçladı. Hükümet sözcüsü Samir Hellale, Filistin Güvenlik Kuvvetlerinin saldırıları önlemek için elinden geleni yaptığını belirtti.

Sözcü, Filistinlilerin ateşkese bağlılığının sürdüğünü, Yahudi yerleşim birimlerine saldırının yönetimin politikasını yansıtmadığını sadece üç gencin öldürülmesine misilleme olduğunu söyledi. İsrail hükümeti, ısrarla gençlerin Mısır’dan silah kaçırmaya çalışırken vurulduğunu iddia ediyor. Filistinli görgü tanıklarına göre ise olay sırasında gençler futbol oynuyordu..

Bu arada, Filistin Başbakanı Ahmet Kureya, Başkan Bush’un, Başbakan Şaron’dan, Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine son vermesini isteyeceğini umduğunu söyledi. Başbakan Kureya, ayrıca, Amerika’nın, İsrail’in Doğu Kudüs’ü topraklarına ilhak etmesi ve güvenlik duvarı inşaatını önlemesini de istiyor.

XS
SM
MD
LG