Erişilebilirlik

Muammer Kaddafi Öldürüldü


Trablusgarp'ın Şehitler Meydanı'nda Kaddafi'nin ölümünü kutlayan Libyalılar
Trablusgarp'ın Şehitler Meydanı'nda Kaddafi'nin ölümünü kutlayan Libyalılar

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi, Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı güçler tarafından memleketi Sirte’nin çıkışında öldürüldü. Libyalılarsa Kaddafi’nin ölümünü kutluyor.

69 yaşındaki diktatör Libya’yı 42 yıldır tek başına yönetiyordu. Şubat ayında rejim aleyhtarı göstericileri kanlı biçimde bastırmaya çalışması sonucu başlayan ayaklanma, NATO’nun da yardımıyla büyümüş Kaddafi’nin Ağustos ayında başkent Trablusgarp’tan kaçmasına sebep olmuştu.

Kaddafi’nin ölümünü resmen açıklayan Ulusal Geçiş Konseyi yönetiminin Başbakanı Mahmud Cibril, Trablusgarp’ta yaptığı basın toplantısında artık yeni bir Libya inşa etme zamanı geldiğini söyledi.

Kaddafi'nin amatör videoya çekilen cesedinin görüntüsü
Kaddafi'nin amatör videoya çekilen cesedinin görüntüsü

NATO Harekatı Sona Eriyor

NATO bugün Brüksel’de düzenleyeceği toplantıda altı aydır Libya’ya devam ettirdiği hava harekatını sonlandırmayı görüşecek. NATO uçakları, bu süre boyunca Kaddafi’ye bağlı kuvvetlerin sivillere saldırmasını önlemeye çalışmıştı.

Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Fransız jetlerinin, Kaddafi ve yandaşlarının Sirte’den kaçmaya çalışan konvoyunu yolda durdurduğunu bildirdi. Amerika da insansız hava araçlarından biriyle konvoya ateş açıldığını bildirdi.

Konvoyun durdurulmasının ardından Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı savaşçılar konvoydakilerle çatışmaya girdi. Kaddafi daha sonra Sirte yakınlarındaki bir kanalizasyonda gizlenirken bulundu. Televizyonlarda yayınlanan amatör bir video, Kaddafi’yi devrimci güçler tarafından yaralı ve kan içinde taşınırken ­görüntüledi. Kaddafi daha sonra öldü ancak kendisini kimin vurduğu halen açıklık kazanmadı.

Kaddafi’nin cesedi daha sonra Misrata’ya götürüldü.

Halk sokaklarda

Başkent Trablusgarp’ta, Misrata, Bingazi ve diğer Libya kentlerinde halk, Kaddafi’nin ölüm haberini sokaklara dökülerek kutladı. İnsanların Libya’nın yeni bayrağını salladığı ve havaya ateş açtıkları görüldü.

Libya Enformasyon Bakanı, Kaddafi’nin oğullarından Mustassım’ın da Sirte’de öldürüldüğünü açıkladı. Başbakan Cibril, devrimci güçlerin Sirte yakınlarındaki bir köyde Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam’ı aradığını bildirdi.

Devrimci güçler Sirte’yi haftalardır süren kuşatmalar sonucu daha yeni ele geçirebildi. Kaddafi yandaşları ellerindeki son kenti korumak için olağanüstü direniş sergiledi.

Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG