Erişilebilirlik

Kaddafi Gizli Bir Yere Gömülecek


Kaddafi Gizli Bir Yere Gömülecek
Kaddafi Gizli Bir Yere Gömülecek

Libya’da geçici yönetim Kaddafi’nin önümüzdeki saatlerde gizli bir yerde toprağa verileceğini açıkladı

Ancak bazı yetkililere göre Kaddafi’nin cenazesinin aşiretine (Gaddadfa) teslim edilmesi de mümkün. Yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kaddafi’nin cesedine otopsi yapılması talebinin de süreci geciktirebileceğini söylüyor.

Kaddafi’nin nasıl öldüğünü belirlemek isteyen UCM, devrik liderin cesedinin saatlerce teşhir edilmesinden de memnun değil.

UCM’nin yanısıra BM İnsan Hakları Dairesi de Kaddafi’nin hangi koşullar altında öldüğünün tam olarak saptanması için soruşturma açtı. Daire sözcüsü Rupert Colville yayınlanan fotoğraf ve videolardan Kaddafi’nin hangi koşullar altında öldüğünün anlaşılmadığını söyledi ve “görüntüler hoş değil” dedi.

Sirte’den gelen cep telefonlarıyla çekilmiş ilk resimlerde Kaddafi’nin yaralı olduğu ve yaralarının kanadığı görülüyordu. Daha sonraki resimler ise öldüğünü gösteriyor.

Başbakan Mahmut Cibril Kaddafi’nin gizlendiği yerde yaralı bulunduğunu ve daha sonra iki ateş arasında kalarak öldüğünü söylemişti. Bazı yetkililer ise işkence yapıldıktan sonra öldürüldüğünü öne sürüyor. Kaddafi ile birlikte oğlu Mutassım ve askeri danışmanı Ebu Bekir Yunus da dün Sirte’de öldürüldü. Kaddafi’nin diğer oğlu Seyfül İslam’ın akıbeti ise hâlâ olarak belli değil. Geçici yönetimden bir yetkili yaralı ele geçirilen Seyfülislam'ın hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Libyalılar Kaddafi’nin ölümünü kutlarken, NATO, Brüksel’de, 6 aylık operasyona son verme konusunu görüşecek.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya’da operasyonun sonuna gelindiğini söyledi. Kaddafi için “Bir insanın ölümünden mutluluk duymamalıyız, ne yapmış olursa olsun” diyen Sarkozy, Kaddafi’nin ölümü ile öncülüğünü üstlendiği NATO operasyonunun da sonuna yaklaştığını belirtti.

“G-20-Büyüme” konulu toplantıya katılmadan önce gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Sarkozy, “Operasyon sayesinde Libya özgürlüğünü ve demokrasi umudunu yeniden bulmuştur. Şimdi Libyalılar, korkunç Kaddafi’li yılları unutup yeni bir sayfa açmalı ve geleceği inşa etmelidir. Libya halkının şimdi affetme, barışma ve birlik olma ödevi vardır” dedi.

Sarkozy NATO operasyonunun ne zaman sona ereceği konusunda “kararı müttefik ülkeler ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi beraber alacak” dedi.

XS
SM
MD
LG