Erişilebilirlik

IMF Başkanlığında Gelişmiş Ülkeler Öne Çıkma Telaşında


Abwaan Axmadeey Cabdi Gaashaan
Abwaan Axmadeey Cabdi Gaashaan

New York’ta bir otel görevlisine tecavüz girişiminde bulunmakla suçlanan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn hakkındaki suçlamalar üzerine IMF başkanlığından istifa etti. Bu gelişme, yeni IMF başkanının kim olacağı konusunda hararetli bir tartışma başlattı.

Hakkındaki suçlamaları reddetse de, kelepçeli görüntüleriyle Dominique Strauss-Kahn, IMF’nin imajını zedeledi.

Suçlu olsun, olmasın, Amerika Maliye Bakanı Tim Geithner dahil birçok kişibu konuda aynı görüşte.

Geithner, “Bu konuda yorum yapamam, ancak Strauss-Kahn, IMF başkanlığına devam edecek durumda değil,” dedi.

“Gelişmekte olan ülkeler tek isimde anlaşamaz”

IMF’nin yeni başkanının kim olacağı ise ayrı bir tartışma konusu. Siyasi gözlemci Daniel Gros’a göre, IMF’nin 185 üyesini de memnun edecek bir isim bulmak zor olacak.

Daniel Gros, “Herkes bu yarışta olacak. Ama gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarında bile çıkarları örtüşmüyor. Ne Çin’in çıkarları Hindistan’ın çıkarlarına uyuyor, ne de Hindistan’ınkiler Brezilya’nınkine. Dolayısıyla belirli bir grubun çıkarlarını temsil edecek tek isim bulmak zor,” diyor.

Kuruluşundan bu yana IMF başkanlığına her zaman bir Avrupalı seçildi. Ancak bunun değişmesini isteyenler var. Örneğin Çin, gelişmekte olan ülkelerin artan gücünün IMF’ye yansıtılmasından yana.

Potansiyel isimler arasında Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Zhu Min, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Güney Afrika eski Maliye Bakanı Trevor Manuel de var.

“Fransız bakan daha şanslı”

Küresel Kalkınma Merkezi’nden Owen Barder’a göre, Avrupa dışından bir adayın seçilmesi zor.

Barder, “Avrupalılar’ın kendi aralarında tek isim üzerinde anlaşmaları kolay, ama aynı şey gelişmekte olan ülkeler için geçerli değil. İkinci gruptakilerin tek bir aday belirleme geleneği ve mekanizması yok. Avrupalılar’ın ise bu konuda tecrübesi fazla. Bu yüzden de en kısa zamanda ortak bir isim belirleyip, seçilmesi için lobiye başlayacaklardır,” diyor.

Avrupalı adaylar arasında Alman Merkez Bankası eski Başkanı Axel Weber ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde gibi isimler var. Ekonomist Jacob Kirkegaard, Fransız bakanı daha şanslı görüyor.

Kirkegaard, “Lagarde çok akıllı bir politikacı, hem AB hem de G20 düzeyinde tecrübesi çok. Ayrıca IMF gibi bir kurumun ilk kadın başkanı olma ihtimali de kayda değer,” diyor.

Amerika şimdilik sessiz

Hangi ülkeden olursa olsun seçilecek ismin özellikleri çok önemli.

Jacob Kirkegaard, “İster gelişmekte olan ülkelerden, ister Amerika’dan olsun yeni IMF Başkanı mutlaka saygın, güvenilir ve siyasi ağırlığı bulunan bir kişi olmalı,” diye konuşuyor.

Amerika ve Avrupa, IMF’de %50’den fazla oy hakkına sahip. Ancak şu ana kadar Washington, bu konudaki tavrını açıklamış değil.


XS
SM
MD
LG