Erişilebilirlik

Gizli Askeri Belgelerin Sızdırılmasının Yankıları Sürüyor


Wikipedia yöneticisi Julian Assange
Wikipedia yöneticisi Julian Assange

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, ülkesindeki savaş hakkında Amerikan ordusuna ait gizli belgelerin açıklanmasının, insanların hayatını tehlikeye sokacağını söyledi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerikan ordusuna ait gizli belgelerin sızdırılmasını kınadı ve bu durumun, Afganistan'daki uluslararası güce yardım edenlerin hayatını tehlikeye sokacağını söyledi.

Başkent Kabil'de basın toplantısı yapan Karzai, belgelerin sızdırılmasını "sorumsuzca" and "şaşkınlık verici" diye tanımladı ve belgelerin tam bir değerlendirmesinin yapılması için talimat verdiğini bildirdi.

Afganistan'da devam eden savaşın 2004 ve 2009 yılları arasındaki beş yıllık dönemiyle ilgili gizli belgeler, Pazar günü, Wikileaks adlı Internet sitesinde açıklanmıştı.

Bu sitenin kurucusu, belgelerde, Afganistan'daki muhbirlerin kimliklerinin açıklanıp açıklanmadığı açısından bir tarama yaptıklarını ve bu bilgileri içeren 15,000'den fazla belgeyi açıklamamaya karar verdiklerini söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, basın toplantısında ülkesinin müttefiklerini Pakistan'daki teröriist yuvalarına karşı daha etkin adımlar atmaya da çağırdı. Karzai, Afganistan dışındaki direnişçi odaklarını etkisiz hale getirme yeteneğine sadece uluslararası güçlerin sahip olduğunu belirtti. Hamid Karzai, bu amaçla neden hiçbir operasyon yapılmadığını sordu.

Wikileaks'de yayınlanan belgelerin bir bölümünde Afganistan'daki radikal dinci Taleban grubuyla Pakistan istihbarat kuruluşu ISI arasında bağlantı kuruluyor. Pakistan hükümeti ise böyle bir bağlantının kesinlikle sözkonusu olmadığını belirtiyor.

Amerikalı yetkililer, Afganistan Devlet Başkanı Karzai'nin kaygılarını paylaşıyor ve gizli resmi belgelerin yasalara aykırı olarak açıklanmasının, bireylerin hayatını ve Afganistan'daki askeri operasyonları tehlikeye soktuğunu söylüyor.

ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke da dün gizli belgelerin sızdırılmasını kınadı. Holbrooke, "Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarlarını korumak ve savunmak için andiçmiş kişilerin bu andı bu kadar açık bir şekilde ihlal etmesini anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Bu arada Amerika Adalet Bakanlığı, 91,000 gizli belgenin kim tarafından sızdırıldığını ortaya çıkarmak için Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmaya katkıda bulunacağını açıkladı. Belgelerden bazıları, Amerikan ve NATO kuvvetlerinin Afganistan'da siviller arasında yolaçtığı can kayıplarıyla ilgili bilgiler içeriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG