Erişilebilirlik

Amerikan Hükümeti Gizli Belgeleri Sızdıranları Soruşturuyor


Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell
Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell

Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell ordunun belgeleri basına sızdıranları bulmak için herşeyi yapacağını söyledi

Amerikan yönetimi Afganistan savaşıyla ilgili gizli belgeleri kamuoyuna sızdıranların bulunması için soruşturma açıyor.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, ordunun, sözkonusu belgeleri basına sızdıranları bulmak için herşeyi yapacağını söyledi. Bir başka askeri yetkili de köstebekleri er geç birkaç hafta içinde bulacaklarını kaydetti.

Amerikan tarihinin en büyük sızdırma olayında, belgeler WikiLeaks adlı internet sitesinde yayınlanmıştı. Sitenin yayınladığı 76 bini aşkın belge Ocak 2004 ve Aralık 2009 arasındaki dönemi kapsıyor.

WikiLeaks elinde Afgan sivillerin ölümüne yol açan askeri operasyonlarla ilgili ayrıntıların yer aldığı 90 bini aşkın belge bulunduğunu öne sürüyor. Sitenin kurucusu Julian Assage, savaş suçu işlenip işlenmediğine mahkemelerin karar vereceğini, ancak belgelerde bu konuda yeterince kanıt bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, gizli bilgilerin sızdırılmasını “sorumsuzluk” olarak nitelerken, ulusal güvenliğin tehdit edildiğini, çok sayıda Amerikan ve koalisyon askerinin hayatının tehlikeye atıldığını söyledi. Jones, WikiLeaks’in gizli bilgileri yayınlarken kendilerine danışmadığını ve her şeyi basından öğrendiğini açıkladı. Haber, Amerikan New York Times ve İngiliz Guardian gazeteleriyle Alman Der Spiegel dergisinde yayınlandı.

Belgelerde ayrıca Pakistan istihbaratının Afgan direnişine yardım ettiği yönünde Amerika’nın kaygılarına da yer veriliyor.

Pakistan’ın Washington büyükelçisi Hüseyin Hakkani, WikiLeaks’deki bilgilerin aksine, hükümetinin İslamcı direnişe karşı kararlılığını sürdürdüğünü söyledi. Büyükelçi, belgelerin gerçekleri yansıtmadığını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG