Erişilebilirlik

Gates: 'Gizli Bilgilerin Sızdırılması Afganistan'da Can Kaybına Yol Açabilir'


Amerika Savunma Bakanı, Afganistan savaşıyla ilgili gizli askeri bilgilerin kamuoyuna sızdırılmasının büyük can kaybına yol açabileceğini ve müttefiklerin arasını bozabileceğini söyledi.

Robert Gates, gazetecilere yaptığı açıklamada gizli bilgilerin sızdırılmasının Amerikan askerleri, Amerika’nın müttefikleri ve Afganistan açısından çok ağır zayiata yol açabileceğini, aynı zamanda ülkenin ilişkilerine ve saygınlığına zarar verebileceğini söyledi.

Gates, kamuoyuna açıklanan 90 bini aşkın belgenin “ham veri yığınağı” olduğunu ve Amerika’nın yeni Afganistan stratejisi hakkında hiçbir bilgi vermediğini belirtti. Savunma Bakanı, bununla birlikte bu bilgilerin “düşmanın işine yarayabileceğini” de sözlerine ekledi.

Robert Gates, bilgileri kimin sızdırdığını ortaya çıkarmak için yürütülecek soruşturma için Federal Soruşturma Bürosu FBI’dan yardım istediğini kaydetti.

Öte yandan Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen da WikiLeaks’in sahibi Julian Assange’ı sert bir dille eleştirdi. Oramiral Mullen, Assange ve kendisine gizli bilgileri sağlayan kaynağın, ellerini Amerikan askerleri ve Afgan sivillerin kanına bulaştırdığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG